In de eerste 3 maanden maakten 54 eigenaren van lege stallen en schuren in Brabant gebruik van de VABimpuls.

VABimpuls

De voucherregeling biedt eigenaren de mogelijkheid een beroep te doen op onafhankelijke deskundigen van VABimpuls. Zij ondersteunen en adviseren de eigenaar bij het nemen van een beslissing over sloop of herbestemming. De vouchers gelden voor lege stallen en schuren die niet meer voor agrarische doeleinden gebruikt worden. Van de 72 aanvragers die tussen oktober 2017 en januari 2018 een aanvraag indienden, loopt inmiddels met 54 eigenaren een adviestraject. De meeste aanvragen komen uit de gemeenten Sint-Anthonis, Hilvarenbeek, Cranendonck, Deurne en Gemert-Bakel. Op dit moment geldt de voucherregeling alleen voor lege stallen en schuren waar geen agrarische activiteiten meer plaatsvinden. De provincie onderzoekt de mogelijkheid om de regeling op korte termijn uit te breiden voor agrariërs die hebben besloten te stoppen met hun bedrijfsvoering, maar nog niet gestopt zijn.  De voucherregeling wordt uitgevoerd door Brabant Advies en Stimulus, en is een initiatief van de Taskforce VAB’s, waarin de provincie Noord-Brabant en 22 Brabantse gemeenten samenwerken bij de aanpak van leegstand in het buitengebied. Peer Verkuijlen, projectleider VABimpuls bij Brabant Advies is positief verrast over de belangstelling: “Een deel van de doelgroep is niet gemakkelijk bereikbaar. Veel eigenaren zijn op leeftijd en al jaren geleden gestaakt met de agrarische activiteiten. De gesprekken aan de keukentafel gaan natuurlijk over regelgeving en financiën, maar vaak geven juist de menselijke aspecten, zoals gezondheid en persoonlijke toekomstwensen van gezinsleden de doorslag.”

2e ronde

Vanaf 1 maart zijn de vouchers opnieuw aan te vragen via www.vabimpuls.nl. De 2e ronde duurt tot eind 2018, of totdat het subsidieplafond van € 350.000 is bereikt. Hiermee kunnen naar verwachting 75 eigenaren van lege stallen worden geholpen. Een voucher vertegenwoordigt een waarde van maximaal € 4.000, die de eigenaar kan inzetten voor een ondersteuning in twee fasen. De 1e fase bestaat uit een oriëntatiegesprek en een haalbaarheidsanalyse en is voor de eigenaar kosteloos. In de 2e fase wordt een start gemaakt met de uitwerking van nieuwe plannen gericht op herbestemming. Hiervoor betaalt de eigenaar een eigen bijdrage van 62,5%. 

Aanpak leegstand

VABimpuls bestaat uit een kennisplatform en de voucherregeling, en maakt deel uit van de Brabantse aanpak leegstand. Belangrijke uitgangspunten in die aanpak zijn dat de eigenaar van leegstaand vastgoed altijd verantwoordelijk blijft en dat de gemeente de eerste overheid is in de aanpak van leegstand. Rond leegstand in het buitengebied werkt de provincie daarom samen met wethouders van 22 Brabantse gemeenten in een taskforce. Gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte): “De omvang en impact van de leegstandsproblematiek in het buitengebied is heel groot, maar een succesvolle aanpak kan alleen maar door maatwerk toe te passen. De VABimpuls geeft invulling aan die maatwerkbenadering. Daarnaast ben ik blij met de gezamenlijke inspanning met de gemeenten in de taskforce om alle mogelijkheden te verkennen en te benutten.”

Contact

Eigenaren leegstaande stallen grijpen VABimpuls aan

Reacties (3)

 1. Marcel Volbeda
  Tilburg 14-02-2018 16:07 uur

  Beste Peer,
  Dus als ik je reactie op Pieter Cuppen goed lees dan wordt in fase 2 maximaal 32,5% gesubsidieerd tot een maximum van € 1.860,00?
  Is hierbij ook rekening gehouden met gemeentelijke legeskosten? Hoe hard is het dat het totale traject van fase 2 maximaal € 5.700,00 kost?
  Alvast bedankt.

 2. Peer Verkuijlen - Projectleider VABIMPULS
  14-02-2018 10:03 uur

  @Pieter Cuppen
  Om eigenaren van lege stallen en schuren te helpen bij het zoeken naar mogelijkheden om deze te hergebruiken en herbestemmen kan een beroep gedaan worden op VABIMPULS. Een van de onderdelen is een subsidieregeling van maximaal € 4.000,-. Deze regeling is bedoeld om de kosten van een deskundige en eventueel andere specialisten te betalen. De regeling bestaat uit 2 fasen: de eerste fase is een uitvoerige oriëntatie, verkenning van mogelijkheden en een analyse van de haalbaarheid hiervan. Daar mag € 2140,- van de subsidie aan uitgegeven worden. De uitwerking van nieuwe plannen gericht op herbestemming kan in de tweede fase gebeuren en daar is maximaal € 1860,- subsidie voor beschikbaar. Echter in de tweede fase moet de eigenaar zelf ook financieel bijdragen aan de uitwerking van de plannen. De subsidie bestaat dan namelijk uit 32½ % van de gemaakte kosten. Dus de eigenaar moet dan 67½ % zelf betalen. Voorwaarde is dat het gaat om locaties waar nog een agrarische bestemming op zit en er lege stallen en schuren staan. Of dat deze sinds kort of al lange tijd leeg staan maakt niet uit. De aanvraag en afwikkeling van de subsidie wordt gedaan door Stimulus Programmamanagement. Voor meer informatie kan iedereen terecht op www.vabimpuls.nl. Via deze site kan ook een aanvraag ingediend worden bij Stimulus. Vanaf 1 maart is aanvragen mogelijk.

 3. Pieter Cuppen
  Sint Hubert 09-02-2018 13:53 uur

  Graag zou ik vernemen wat de voorwaarden en verplichtingen zijn om aan deze regeling deel te nemen.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.