Eigenaar Joop Gloudemans: “We gaan met dit geld de buitenkant opknappen. De gevel restaureren, kozijnen opknappen en het dak repareren. Dat is hard nodig, dus dit geld wordt heel erg goed besteed. We zijn er echt heel blij mee.”

PDM

De Gecroonde Bel begon ooit als brouwerij, en kreeg daarna verschillende bestemmingen. Zo werden hier jarenlang de bekende PDM- banden voor videorecorders gemaakt. Gloudemans kocht het pand 25 jaar geleden om er zijn bedrijf in zonweringen te huisvesten. “Dat verkochten we enige jaren geleden. Nu zijn er meerdere bedrijven in gevestigd. Tien Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim 3 miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van Fort Altena in Werkendam (€ 400.000) en de Maria Magdalenakerk in Geffen (€ 237.190).  Zeven andere monumenten ontvingen de beschikking per post.

Identiteit

De subsidie is bij alle monumenten bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Daarbij ligt de focus van de provincie op 4 verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de 10 monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in Den Bosch (€ 248.204 euro) , de Grote Kerk in Breda  (€ 217.972) ook 2 van onze 4 topmonumenten, alle 4 absolute iconen van de Brabantse geschiedenis”, aldus Swinkels.

Daken

De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn de Bartholomeuskerk in Waspik (€ 400.000), het Klooster Oude Dijk in Tilburg (€ 325.628), de stuwen Peelkanaal (in de Peel-Raamstelling, € 400.000), Vredelust in Tilburg (€ 400.000) en De Wamberg in Berlicum (€ 201.207). Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor restauratie en instandhouding, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

Contact

Brabantse subsidie bierbrouwerij Oosterhout

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan reactie laten verwijderen .