Daarmee ontvangt het Brabantse Dutch Quinoa Group de Agrofoodpluim. Ondernemer Rens Kuijten is al heel lang geïntrigeerd door quinoa: “Rond 2001 deed ik in het melkveebedrijf van mijn familie in Sterksel onderzoek naar nieuwe voedergewassen. Een test liet zien dat quinoa goed groeide op de zandgrond, weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig had, gunstig was voor de bodemkwaliteit en voedzaam voor de koeien. Hoewel we er toen niet mee verder gingen, bleef dit wel in het achterhoofd zitten.” Kuijten specialiseerde zich in zijn vrije tijd en kreeg uiteindelijk zelfs een onderzoeksbeurs. Tijdens een sabbatical reisde hij de wereld over en onderzocht of een Nederlandse quinoa-keten haalbaar was.

IJzersterk gewas

Quinoa blijkt een ijzersterk gewas. Het kan goed tegen droogte en is zouttolerant, waardoor zoet water geen voorwaarde is voor de teelt. Dat is in veel (laaggelegen) gebieden een probleem voor landbouwers, bijvoorbeeld bij peulvruchten. Daarnaast is quinoa een bron van hoogwaardige eiwitten en vezels, en dus een voedzaam en gezond product. De Universiteit in Wageningen (WUR) was al sinds de jaren ’90 bezig met onderzoeken naar quinoa en ontwikkelde het ras wat DQG nu teelt: “Ik geloofde in het marktpotentieel. Quinoa is een pseudo-graan die kampioen is in voedingswaarde.” In 2013 startte Dutch Quinoa Group met 13 telers de teelt. “Quinoa was nog nooit op grote schaal geteeld in Nederland. Gunstig was wel dat we daardoor zelf de nieuwe productieketen konden inrichten.” In 2014 werd de eerste 60.000 kilo Hollandse quinoa geoogst, in 2017 ging er zo’n 300 ton de deur uit. Inmiddels zijn er 40 telers en een wachtlijst en zou er meer dan drie keer zoveel geproduceerd kunnen worden. Kuijten: “Consumenten reageren positief en quinoa past goed bij duurzame landbouw. Het gewas is goed voor de bodem en levert een betere prijs dan de graanteelt. Dat is goed voor landbouwer én consument.”

Samenwerken in de hele keten

Anne-Marie Spierings (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) reikt de maandelijkse Agrofoodpluim uit aan innovatieve ondernemers: “Deze ondernemers gaan met passie voor gezonde en duurzame voeding. Ze hebben als startup een eigen keten opgebouwd. Door deze samenwerking in de keten verdienen boeren nu en in de toekomst een eerlijke boterham aan de teelt van quinoa. Nu profileren ze Brabant én Nederland door hun kennis in het buitenland in te zetten. Dat inspireert enorm.”

Kennis als exportproduct

Het grootste deel van de quinoa wordt geleverd aan Nederlandse foodproducenten of geëxporteerd binnen de EU, maar de kennis gaat de hele wereld over. Er lopen testen in o.a. Turkije, Equador en Nieuw-Zeeland. “Dat is de volgende stap in onze missie. Met de WUR kunnen we Nederland als onderzoeksland neerzetten: onze quinoarassen maken lokale ketens in verschillende klimaten over de hele wereld mogelijk. Zo krijgen meer mensen toegang tot vers, gezond, lokaal geteeld voedsel.”

Contact

Agrofoodpluim voor Dutch Quinoa Group

Reacties (3)

 1. Herman van Krieken
  Babyloniënbroek 02-02-2018 13:03 uur

  Leuk een prijs voor een probleem dat eigenlijk niet bestaat. Er is helemaal geen wereldvoedsel probleem, het is hoofdzakelijk een verdelingsvraagstuk. Voedsel ligt de verrotten in havens etc. In Nederland wordt voedsel gestort en als voer aan dieren gegeven. Naast ons huis zijn ze nu knolselderij aan het oogsten die mogelijk gestort gaat worden als het niets opbrengt.

 2. Patricia Holdinga
  Zaltbommel 02-02-2018 12:42 uur

  Beste Henk Alblas,
  Quinoa is per definitie niet koolhydraatarm, maar bestaat wel uit gezonde koolhydraten. Op internet is er heel veel informatie over te vinden.

 3. Henk Alblas
  01-02-2018 19:47 uur

  Is dit geschikt voor koolhydraat arm brood?

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.