Zonnepanelen op het dak van een stal in het buitengebied bij Uden. zonneenergie zonne energie staldak maisveld

Het onderzoek naar toekomstige gewassen is een onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Plantaardig dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. “Als we op lange termijn kijken naar gezonde voeding, klimaatverandering en een gezonde leefomgeving, kan ik me voorstellen dat we tot heel andere keuzes komen dan nu,” aldus Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling. “Daarover moeten we met elkaar in gesprek.” Zo is mais een goede aanvulling op gras als voer voor melkvee, maar het brengt ook risico’s met zich mee van bijvoorbeeld bodemverdichting, overbemesting en daardoor uitspoeling van nutriënten naar grond- en oppervlaktewater.

Minder kunstmest

De provincie geeft al langere tijd ondersteuning aan de teelt van Nedersoja, de introductie van agroforestry en onderzoek naar nieuwe gewassen. Met het uitvoeringsprogramma plantaardig bouwt de provincie hierop voort. Naast een onderzoek naar gewassen in 2030, zet dit programma onder meer in op het ondersteunen van toepassingen van bewerkte dierlijke mest in plaats van kunstmest. Spierings: “De mestdialogen constateerden dat bewerking van mest de mogelijkheid biedt om de samenstelling van mest aan te passen aan de behoeften van verschillende gewassen. Zo zouden we toe kunnen met minder kunstmest. En daarmee besparen we heel veel aardgas.”

Noord-Brabant heeft een sterke reputatie in plantaardige teelten. De boomteelt in Zundert en tussen Tilburg en ’s-Hertogenbosch zijn nationaal toonaangevend, 80% van de Nederlandse aardbeienteelt komt uit Noord-Brabant en na Limburg is het de belangrijkste aspergeprovincie. “In het nadenken over de toekomst van plantaardige teelt in Brabant streven we naar marktleiderschap in kwaliteit en innovatie” aldus Spierings.

Contact

120.000 voetbalvelden mais

Reacties (2)

 1. jeroen boland
  thuis 11-02-2018 23:39 uur

  Hoezo, sterke reputatie.
  Alsof aardbeienteelt (residucocktail op het product), boomteelt (herbicideninzet) en aspergeteelt (rond het steken, ja dán) wél gezonde of duurzame teelten zijn ....

 2. jan willems
  zeeland 08-02-2018 11:42 uur

  Wat? Bewerking van mest? Wordt hier mee bedoeld het afval dat de vee-industrie produceert, en waar voor de Grondstoffen gekaapt zijn uit oerwouden?

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.