De camerasystemen worden onder ander gebruikt bij een groot onderzoek in de VS om maisplanten aan te kunnen passen aan het veranderende klimaat, waaronder langere droogteperiodes. 

Het bedrijf ontwikkelde in de jaren ‘90 de software die haar eerste Brabantse klant Stork (nu Marel Stork) in Boxmeer gebruikt om kippenvlees te beoordelen op kwaliteit. Die techniek is verder ontwikkeld en nu richt Aris zich meerdere natuurlijke producten: vlees,  groenten in de glastuinbouw, maar ook orchideeën, potrozen en snijbloemen. De systemen van Aris gebruiken camera’s, LED-belichting, PC- en IO-apparatuur (‘vision systemen’), die informatie verzamelen over hoe een plant groeit en bloeit.

Onderzoek

Onderzoek is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor Aris. Het bedrijf werkt inmiddels samen met universiteiten in de V.S. en China. Rien de Boer, algemeen directeur van Aris: “Voor een miljoenenproject bij de Purdue-universiteit in de V.S. hebben we systemen geleverd voor o.a. een grote testomgeving die maisplanten tot 4 meter hoog meet. Men onderzoekt daar hoe je gewassen aan kunt passen op het veranderende klimaat. Informatie over hoe de plant groeit is daarbij essentieel.”

Klimaatproof

Een grote potentie van het vision systeem is dat het goed ziektes kan registreren, door monsters te nemen of eitjes, larven en vliegjes te tellen. Maar het techneutenhart van Den Boer droomt verder: “Het zou nog veel mooier zijn om met een camera op de robot door het gangpad van de kas te rijden, en zo snel mogelijk ziektes te constateren. Zo heb je mogelijk minder bestrijdingsmiddelen nodig.” Cameratechnieken kunnen daarnaast ook helpen doelgerichter te bemesten, bewateren en oogsten en dus duurzamer te werken.

Aris heeft een sterke band met Brabant. “Dat vind ik bij uitstek een sterk punt van Brabanders: ze zoeken de samenwerking. We wisselen zelf kennis uit met collega’s in Eindhoven om samen verder te komen. We bedienen elk weer een andere sector, dus je moet ook niet bang zijn om iets te delen. Ga uit van je eigen kracht.”

Agrofoodpluim

Die instelling inspireert en gedeputeerde Anne-Marie Spierings beloont de onderneming met een Agrofoodpluim: “Mooi dat een Brabants bedrijf internationaal succesvol is en werkgelegenheid oplevert. Daarnaast zie ik veel toegevoegde waarde in de systemen van Aris voor het verminderen van bestrijdingsmiddelen en het verbeteren van gewassen. Dit is een van de bedrijven die de Brabantse agrofoodsector internationaal toonaangevend helpt houden.”

Contact

Gewassen beter bestand tegen droogte met innovatie uit Eindhoven

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.