Museumschatjes in het museum

Daarmee geven Gedeputeerde Staten invulling aan een van de opgaven in het bestuursakkoord Beweging in Brabant: het bereiken van nieuwe groepen museumbezoekers. De provincie subsidieert het museumbezoek van de scholieren.

Het programma is het ‘zusje’ van Museumschatjes. Erfgoed Brabant voert dit programma voor basisscholen sinds 2006 voor de provincie uit, en gaat ook Museumschatten uitvoeren.

Nieuwgierig

Gedeputeerde Henri Swinkels: “Het is voor leerlingen van alle leeftijden belangrijk dat ze in aanraking komen met cultuur, in de meest brede zin. En vaak gebeurt dat toch via school. Een museumbezoek leert leerlingen bovendien niet alleen iets over cultuur, het stimuleert ook de nieuwsgierigheid. Leerlingen gaan anders kijken en denken over dat wat vertrouwd lijkt en komen in aanraking met onderwerpen, voorwerpen en situaties die niet vanzelfsprekend zijn. Dat stimuleert creativiteit, inlevingsvermogen en verbeeldingskracht. En daar kun je nooit teveel van hebben.”

De afgelopen jaren bezochten tienduizenden Brabantse basisscholieren een museum dankzij Museumschatjes. De verwachting is dat Museumschatten net zo’n succes zal zijn. De provincie trekt het komende schooljaar €120.000 uit voor het project. Daarmee kunnen 12.000 scholieren deelnemen, met een maximum van 250 leerlingen per school.

Binnenkort ontvangen alle Brabantse scholen voor voortgezet onderwijs en alle Brabantse musea een brief met daarin meer informatie over de voorwaarden voor deelname (dat gaat altijd via de school) en de aanmeldprocedure.

Ondersteuning

Projectleider Tera Uijtdewilligen van Erfgoed Brabant: “We hebben gemerkt dat ook bij scholen voor voortgezet onderwijs behoefte is aan ondersteuning bij museumbezoek. Met Museumschatten geven we daar invulling aan. Dat past prima bij de rol van Erfgoed Brabant. Wij ondersteunen en verbinden het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant.”

Contact

Provincie haalt middelbare scholieren naar museum

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan reactie laten verwijderen .