Hans Verhoeven met Henri Swinkels, fotografie: Wim Hollemans

Verhoeven kreeg de 'analoge duim' uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels met name vanwege zijn inzet voor het rolstoeldansen. Hij was het die via de Stichting Brabant Danst het Nederlands kampioenschap in 1989 naar Cuijk haalde, waar Verhoeven een dansschool heeft. Met de hulp van coryfee Corrie van Hugten van Stichting Rolstoeldansen Nederland ontwikkelde hij het tot een World Cup wedstrijd, met dit weekeinde deelnemers uit 26 landen. Gedeputeerde Swinkels roemde het Holland Dans Spektakel als een evenement 'waar mensen met en zonder beperking samenwerken om een buitengewone prestatie te leveren'.

Organisatietalent

Verhoeven was erg verrast door dit eerbetoon. De waardering die ervan uitgaat, schoof hij direct door naar de ongeveer 70 vrijwilligers die hem assisteren: "Een aantal van hen komt hier ook al dertig jaar elk paasweekeinde helpen." Mede door zijn organisatietalent kwamen er, na het NK in 1989, al snel Duitse en Belgische deelnemers naar De Kwel, nu het Laco Sportcentrum in Cuijk. Ook volgden rolstoeldansers uit de Scandinavische landen en Zuid-Afrika en groeide het uit tot een mondiaal evenement.
"Wij nodigden ook buitenlandse dansleraren uit om kennis te maken met rolstoeldansen", vertelde Verhoeven. Zij deelden hun ervaringen in eigen land, waar veel kinderen met een beperking enthousiast werden over deze tak van sport. "In Cuijk zie je de integratie van de gehandicaptensport in de reguliere sport. Door de jaren heen is het rolstoeldansen echt volwaardig geworden", aldus de trotse Udenaar.

Talentontwikkeling

Daarom werd hij door de provincie zelf genomineerd voor de Gouden Duim. "Omdat wij erin geloven dat iedere man, vrouw en kind moet kunnen ervaren wat de mogelijkheden van sport zijn, om zo hun talent te ontwikkelen", verklaarde de gedeputeerde.

De provincie reikt elke maand een Gouden Duim uit aan iemand die zich belangeloos inzet voor anderen. “Er gebeuren in Brabant ontzettend veel goede dingen, veel mensen staan echt klaar voor een ander”, aldus Swinkels. "Dat gebeurt op alle terreinen, of het nu cultuur, leefbaarheid, zorg of bijvoorbeeld erfgoed is. Overal zijn mensen bereid een extra stapje te zetten voor elkaar, of voor een bijzonder project voor de samenleving. Dit zijn de Brabanders die zelden op de voorgrond treden, maar onmisbaar zijn voor de gemeenschap. Met de Gouden Duim willen we daarvoor aandacht vragen en juist deze Brabanders in het zonnetje zetten."

Contact

Gouden Duim voor Hans Verhoeven

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.