De raden kunnen op 20 september kiezen voor het zetten van de eerste stap richting het vormen van 1 gemeente Land van Cuijk mét een innovatieve vorm van kernenbeleid en kernen democratie. In het proces dat volgt kan men een gemeente ontwikkelen die klaar is voor de opgaven van de toekomst en een innovatieve dienstverlening heeft voor haar burgers en ondernemers. Een gemeente die meer kan doen voor de belangen van haar burgers en gemeenschappen en samen de democratie in de kernen en dorpen vormgeeft.

Samenwerkingsvormen

In 2016 hebben de raden besloten om, na het in beeld brengen van de opgaven, ook te kijken naar verschillende samenwerkingsvormen. Een verkenning naar ‘de best passende duurzame vorm van verregaande samenwerking voor het Land van Cuijk’. Aan die opdracht is de afgelopen maanden door velen hard gewerkt.

Er zijn veel gesprekken gevoerd met onder andere burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, buurgemeenten, regio en de gemeenten zelf. Er is feitenonderzoek gedaan en analyses zijn uitgevoerd. In het eindrapport zijn vele verschillende vormen van samenwerking beschreven en beoordeeld. De eindconclusie van het rapport is dat een herindeling van de vijf gemeenten mét kernenbeleid en kernendemocratie de beste en meest duurzame oplossing is voor de toekomst. Het advies van procesbegeleider Peter van der Velden sluit daar op aan.

Richtinggevend besluit

Door alle inspanningen van de raadsleden in de afgelopen jaren is een momentum ontstaan om een richtinggevend besluit te nemen en door te pakken. Raadsleden hebben bij een fusieproces veel ruimte om de voor hen belangrijke randvoorwaarden en doelen vast te stellen die als uitgangspunten dienen voor fusie. Het is aan hen om daarvoor te kiezen en er iets moois van te maken. Provincie wenst de raadsleden veel wijsheid toe om het juiste besluit voor de toekomst te nemen. De provincie is graag bereid hierbij te ondersteunen.

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reacties (1)

 1. Tonnie jacobs
  Linden 24-10-2017 09:18 uur

  Graafs manifest is de eerste aanzet tot samenwerking te komen tussen Cuijk,Grave en Mill. Boxmeer en Sint Anthoniszullen ook gaan samenwerken.
  Resultaat Cuijk,GRave en Mill, vormen daadwerkelijk een ambtenarenorganisatie als opstap naar bestuurlijke samenvoeging. Wat schetst mijn verbazing dat er nu drie burgemeesters op pad gaan naar den BOSCH met welke opdracht van welke raad? Tenslotte mogen de twee burgemeesters uit Mill en Grave ook mee naar den Bosch, dit roept enkel vragen op die SAMENWERKEN frustreren.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.