Een steekproef onder 15 gemeenten heeft veel tekortkomingen aan het licht gebracht. In 12 van de 15 gemeenten overtraden veehouderijen vergunningsvoorschriften zonder dat er adequaat tegen werd opgetreden. De overtredingen betroffen een te hoge uitstoot van ammoniak en fijnstof, het in werking hebben van afwijkende stalsystemen en/of luchtwassers, het houden van meer/andere dieren dan toegestaan en het ontbreken van elektronische monitoring.

Te weinig controles

Het aantal controles dat gemeenten uitvoeren is bovendien lager dan in beleids- of uitvoeringsplannen is vastgelegd. In 5 gemeenten was het 7 tot 13 jaar geleden sinds de laatste controle.

Uitnodiging aan gemeenten

Alle gemeenten uit de steekproef hebben een individuele terugkoppeling gehad van de bevindingen. Daarnaast wordt het rapport ter informatie toegestuurd aan alle gemeentebesturen in Brabant met daarbij de dringende uitnodiging om mee te doen aan de intensivering van het toezicht op veehouderijen.

Pilot met 9 gemeenten

Om het controleren van veehouderijen te verbeteren, heeft de provincie onlangs samen met 9 gemeenten een pilotproject uitgevoerd. Deze pilot wijst uit dat er een uniform inspectieprogramma kan worden ontwikkeld waarmee alle veehouderijen in Brabant tussen 2018 en 2021 tenminste één keer kunnen worden gecontroleerd. Daarbij kunnen ook aanverwante aspecten als de aanwezigheid van asbest daken, leegstaande VAB’s (vrijgekomen agrarisch bedrijfsgebouw) en ondermijning worden meegenomen.

De provincie ziet er op toe dat gemeenten hun taken goed uitvoeren (InterBestuurlijk Toezicht, IBT).Daarom is deze steekproef uitgevoerd.

Contact

Meer en beter controleren veehouderijen hard nodig

Zie ook

Reacties (4)

 1. F. van Merrienboer sr
  Oud Gastel 20-09-2017 19:24 uur

  De boeren, die de vee -vergunningsvoorschriften aan hun laars lappen, zouden zich moeten schamen. Zij zijn zelf de eerst verantwoordelijken. Als ik in de bebouwde kom 150 km per uur rijdt is toch ook niet de politie verantwoordelijk, als ik een bon krijg?

 2. Meppie
  14-09-2017 12:31 uur

  De komst van omgevingsdiensten (OD's) zet ook met name de kwaliteit van handhaving onder druk.
  Gemeenten willen zo weinig mogelijk geld kwijt zijn aan een OD. Op veel gebieden valt niet te besparen, maar wel op de handhavingsfrequentie.

 3. W. van Laarhoven
  Sint-Oedenrode 14-09-2017 11:11 uur

  Het gaat er in eerste instantie om dat gemeenten hun taak naar behoren uitoefenen. Nu wordt alles in de schoenen van de veehouders geschoven. Het is wel erg naïef om te denken dat zonder controle als loopt zoals zou moeten. Dat is in geen enkele tak het geval. Dat men de grenzen opzoekt is geen ramp, maar controle moet het binnen de acceptabele grenzen houden. Dat geldt voor alles en iedereen. Dus het verhaal zou moeten gaan over de gemeenten en en niet over de veehouders.

 4. Verdonschot
  someren 12-09-2017 20:02 uur

  Nu zie je dat alles bij de gemeente ligt en de boeren zelf in de raad zitten via verschillende partijen kort samen gepakt de slager keurt zijn eigen vlees Antwoord haal controle geld weg bij gemeente en laat het de provincie zelf doen .
  Ik ken verschillende boeren die met elkaar meer grond hebben dan apart ik hoop dat er een lamp gaat branden bij de provincie Noord Brabant
  Succes

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.