In de kapel worden culturele en maatschappelijke functies gecombineerd met horeca, en in de binnentuin  komt een ‘Stroomgaard’, een proeftuin voor innovaties op het gebied van onder meer energietransitie en duurzaamheid. Uit bijna 20 plannen is gekozen voor het plan van BVR.

De BVR Groep zorgt voor een toekomstbestendige invulling van de plek, met behoud van het cultuurhistorisch erfgoed én met toegevoegde waarde voor Brabant en voor Roosendaal. Hiermee hebben we langdurige leegstand in het hart van de gemeente voorkomen”, zegt gedeputeerde Henri Swinkels.   

Religieus Brabant

De provincie kocht klooster Mariadal in 2013 aan, omdat het een belangrijke rol vervult in het verhaal van religieus Brabant. Vanuit dit klooster het onderwijs aan meisjes in de provincie gestart en uitgebouwd. Swinkels: “Het behoud van de cultuurhistorische waarden van het complex is bij de herontwikkeling dan ook essentieel. Net als het behouden van de verhalen die bij het complex horen. Want erfgoed krijgt pas waarde door de verhalen die er bij horen, ons erfgoedbeleid is gebaseerd op verbeelding en verbinding.”

Woonzorgcentrum

Theo Klijn, hoofd vastgoedontwikkeling van BVR: “We zijn ontzettend blij en trots dat de keuze op ons, een Roosendaals familiebedrijf, is gevallen. We gaan Mariadal en haar tuin opnieuw inrichten en openstellen voor het publiek. De tuin wordt een nieuwe oase van rust in het centrum van Roosendaal. We gaan het klooster opnieuw indelen met als functies wonen en zorg. Voor het zorghuis hebben we een intentieovereenkomst gesloten met Woonzorgcentrum St. Elisabeth, ook een plek waar de zusters nu wonen. In de kapel komt horeca met culturele en maatschappelijke functies. Ook komen er ongeveer vijftig nieuwe woningen naast het klooster.”

Daarnaast wordt in de voormalige boomgaard de zogenoemde ‘Stroomgaard’ gerealiseerd. Dit wordt een proeftuin voor innovatie, met bijvoorbeeld PV-panelen op de daken en een WKO (warmte-koude opslag) voor de woningen en het klooster.

Verborgen kloostertuin

Toine Theunis, wethouder gemeente Roosendaal: “Voor de gemeente biedt het plan voor Mariadal een enorme impuls voor de binnenstad. De kloostertuin zal het groene hart worden van de stedelijke ontwikkeling die Roosendaal momenteel doormaakt. Wij kijken uit naar de nieuwe functies in het klooster maar ook naar de kansen die het plan biedt voor de inwoners van en bezoekers aan onze stad. Straks kan iedereen genieten van de prachtige, nu nog verborgen kloostertuin. De nieuwe route van station naar centrum door de kloostertuin vormt een entree van allure die bij een stad als Roosendaal past.”

Bekijk website BVRgroep voor project Mariadal

Contact

Nieuwe toekomst voor Mariadal Roosendaal

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reacties (2)

 1. Ben Selten (projectmanager bij de Provincie Noord Brabant)
  Den Bosch 02-11-2017 19:36 uur

  Uit uw reactie spreekt bezorgdheid dat één van de huidige kwaliteiten van de plek, de oase van rust, geschaad kan worden. In het schetsontwerp van de BVR Groep is voorzien in een mogelijkheid om de huidige stiltetuin en de recreatietuin af te kunnen sluiten. Deze mogelijkheid wordt gerealiseerd door het toevoegen van een opgetilde waterspiegel in combinatie met de huidige vijver, waartussen poorten aangebracht kunnen worden. De huidige stiltetuin en de recreatieve tuin kunnen zo in de avonduren worden afgesloten.

 2. J.A.C. Martens
  Roosendaal 30-10-2017 18:28 uur

  Het lijkt mij een misser om de tuin van Mariadal open te stellen voor doorgaand voetgangersverkeer van centrum van de stad richting station met eventuele geluidsoverlast van brooddronken jongelui. Waarom niet een oase van rust scheppen in deze door senioren bewoonde tuin?

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.