De schatten die in Uden werden onthuld, zijn niet alleen mooi en zeldzaam van aard, maar ook van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van het huidige Europa. Een groot aantal graven van de eerste kolonisten die terugkwamen na de val van het Romeinse Rijk werden in 2014 opgegraven en ingepakt en verplaatst naar Leiden voor onderzoek en restauratie. Hiervoor verleenden de provincie Noord-Brabant en de gemeente Uden subsidie.

Inkijkje 

“Het grafveld geeft een inkijkje in de vestiging van kolonisten aan de rand van het Merovingische Rijk. En wel tijdens een heel bijzondere periode:  het Europese herstelproces na de val van het Romeinse Rijk. Eigenlijk de start van het huidige Europa”, aldus Fokko Kortlang, projectleider van het proces rondom de vondst. In de graven zijn buitengewoon veel en bijzondere bijgiften van ijzer aangetroffen zoals zwaarden, bijlen, dolken, lansen, schilden, paardenbitten en pijlpunten. Een van de zaken die is aangetroffen is een glazen buidelbeker waarvan er maar negen in de hele wereld zijn. Ook kwamen uit de graven veel persoonlijke sieraden, zoals met zilver ingelegde ijzeren gordeldelen, bronzen kledingspelden, kralenkettingen en een gouden hanger. 

Belang vrijwilligers

Het grafveld is ontdekt door Hanneke van Alphen, vrijwilliger van de werkgroep Archeologie (een onderdeel van de heemkundevereniging Uden) samen met andere vrijwilligers. “Het is echt geweldig om zo’n vondst te doen. Eigenlijk begint nu pas tot me door te dringen hoe bijzonder dit is”, vertelt zij. “In Brabant zijn heel veel vrijwilligers bezig met erfgoed en archeologie. Het is dus niet vreemd dat zo’n vondst door een vrijwilliger is gedaan”, stelt gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant. Dit grafveld biedt de mogelijkheid vernieuwend onderzoek te doen, met name natuurwetenschappelijk onderzoek van objecten, naar de herkomst en contacten van de vroegste bewoners van Brabant. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden in samenwerking met de Universiteit van Louvain-La-Neuve in België en laboratoria van de Universiteiten in Luik en Delft. Frans Theuws, hoogleraar Middeleeuwse Archeologie aan de Universiteit Leiden, kreeg recent een Europese subsidie voor onderzoek naar het economisch herstel van West Europa na de val van het Romeinse Rijk. Het onderzoek naar deze schat maakt daar deel van uit.

Nationale Archeologiedagen

Met de onthulling van de schat is ook landelijk het startsein gegeven voor de Nationale Archeologiedagen die morgen, zaterdag en zondag worden gehouden. Met bijna 300 activiteiten door vrijwel het gehele land tijdens deze derde editie kan iedereen in de fascinerende wereld van de Archeologie stappen. Een gevarieerd programma voor jong & oud: van lezingen en workshops, fiets- en wandeltochten tot het meehelpen bij archeologische opgravingen en het bezoeken van bijzondere tentoonstellingen. Alle activiteiten zijn te vinden op www.archeologiedagen.nl.

Reacties (2)

 1. wil van den elzen
  rosmalen 24-10-2017 11:18 uur

  Jammer dat u de mededeling over de archeologische dagen pas op 23-10-2017 toestuurt.

 2. P. Geuskens
  Meijel 17-10-2017 19:51 uur

  publicaties hierover zie ik met grote belangstelling tegemoet.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.