Mediaspeler laden...

Update 15 maart 2018: 50 verkeerslichten in 's-Hertogenbosch werken inmiddels met de Schwung app. De verkeerslichten staan in contact met fietsers die de app op hun telefoon hebben staan. Het verkeerslicht geeft een seintje als deze fietsers er aankomen.

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Met dit soort nieuwe technieken kunnen we het nog aantrekkelijker maken om de fiets te pakken. Tel daar bijvoorbeeld de aanleg van een snelfietsroute en goede fietsenstallingen bij op en de fiets wordt zo een steeds sneller, goedkoper en gezonder alternatief voor de auto.”

Communiceren met verkeerslicht

Om ervoor te zorgen dat het slimme verkeerslicht sneller en eventueel langer groen licht geeft, kunnen fietsers de gratis app Schwung installeren. Via deze app detecteert het verkeerslicht dat er een fietser aankomt zonder dat de fietser hiervoor de telefoon uit zijn zak of tas hoeft te halen. Wanneer er meerdere fietsers een kruising naderen, zorgt het verkeerslicht voor een zo efficiënt mogelijke doorstroming voor de fietsers. Daarnaast kan met de informatie van de app bekeken worden of de doorstroming bij de kruispunten voor de fietsers verbeterd kan worden. Het gebruik van de Schwung-app is anoniem. De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker, maar wordt puur gebruikt als detectiemiddel.

Fietsstad ’s-Hertogenbosch

Eerder plaatste ’s-Hertogenbosch al een dynamisch verkeersbord dat fietsers de snelste route naar het station aangeeft. Wethouder Jos van Son van de gemeente 's-Hertogenbosch: “We hebben als bekroonde Fietsstad van Nederland een reputatie hoog te houden. Het is lekker fietsen door de stad, al kan het op bepaalde routes altijd beter. Het past dan ook in de gemeentelijke ambitie om nieuwe technieken die een bijdrage aan het fietsplezier kunnen leveren te omarmen. Intelligente verkeerslichten zijn een voorbeeld van zo’n nieuwe techniek. Met een app als Schwung zijn fietser en verkeerslicht ‘connected’ en kan er wederzijds informatie worden uitgewisseld. Komend jaar komen er in ’s-Hertogenbosch 34 van deze slimme verkeerslichten, zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Deze iVRI’s zijn in staat om naderend verkeer te herkennen en verkeersstromen te optimaliseren. Bepaalde soorten verkeer -fietsers maar bijvoorbeeld ook zwaar vrachtverkeer- krijgen daarmee sneller of langer groen licht, of voorrang.

Testen met verschillende systemen in Brabant

In Tilburg werd onlangs ook een slim verkeerslicht in gebruik genomen dat groentijden voor fietsers aanpast met de app CrossCycle. “Brabant wil samen met verschillende aanbieders verschillende systemen testen om uiteindelijk één systeem te ontwikkelen dat het beste werkt en wat we breed in kunnen zetten in meerdere steden,” aldus Van der Maat. Zowel de installatie in ’s-Hertogenbosch als die in Tilburg zullen medio november ook werken met het Brabantse fiets stimuleringsprogramma en de app B-riders.

Smart mobility

De plaatsing van slimme verkeerslichten is onderdeel van het landelijke Partnership Talking Traffic, een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling en implementatie van innovatieve verkeerstoepassingen. Met deelname aan het Partnership Talking Traffic en andere smart mobility programma´s wil de provincie Noord-Brabant de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid verbeteren. Hiermee maakt de provincie zich klaar voor de toekomst zodat reizigers door het gebruik van data en slimme technieken, beter geïnformeerd, sneller en veiliger hun reis door de stad kunnen afleggen.

Contact

Sneller en langer groen voor fietsers in Den Bosch

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reacties (6)

 1. Provincie Noord-Brabant
  's-Hertogenbosch 16-03-2018 15:08 uur

  @Dick Ja, de GPS kent jouw positie, snelheid en dus ook de tijd tot het verkeerslicht. Op basis daarvan kan het verkeerslicht groen aanmelden en in een later stadium ook langer groen geven of eerder. 

   

 2. Liza
  Uden 16-03-2018 10:43 uur

  wat een onzin! op mijn telefoon zit geen app. maar de stoplichten springen toch al op groen als -we- aan komen fietsen..
  en zo niet dan wachten we gewoon even op onze beurt. i

 3. dick
  'sHertogenbosch 15-03-2018 13:52 uur

  Dat is een leuke ontwikkeling
  Houd de app / verkeersinstallatie ook rekening met de snelheid van de fietser?
  ik heb een Ebike en rijd meestal wat sneller dan een normale fietser.

 4. Provincie Noord-Brabant
  's-Hertogenbosch 20-12-2017 14:36 uur

  @JoostvanderVelden inmiddels is hij ook voor Iphone beschikbaar.

 5. Inge Sengers
  Sint-Michielsgestel 15-11-2017 09:24 uur

  Het stoplicht werkt prima, alleen is het 'lage' stoplicht ontzettend fel. Als je daar lang naar kijkt is het erg verblindend. Zeker als je verder fietst in het donker, heb je nog lang dat licht in je ogen (net zoals bij een flitslicht van een fotocamera). Je ziet dan een tijdje vlekken voor je ogen. Dus het licht zou wat minder fel mogen zijn.

 6. Joost van der Velden
  Vlijmen 15-11-2017 07:37 uur

  Ik kan in de App-store van mijn Iphone de app Schwung niet vinden.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.