John Merkusin gesprek met Henri Swinkels

John verdient de Gouden Duim voor zijn tomeloze en enthousiaste inzet. “Zonder jou zou De Kunstweek niet kunnen bestaan,” aldus Mark Tittulaer van TooN!. Mark nomineerde John voor de Gouden Duim. John is echt overvallen. “Ik sta een beetje te trillen,” zegt hij beduusd.

Onbetaalbaar

“Ik ben gewoon mijn werk blijven doen,” is Johns eerste reactie. Merkus werkte jaren als ambtenaar Cultuur bij de gemeente Gilze en Rijen. Na zijn pensioen is hij daar niet mee gestopt. Voor hemzelf blijkbaar heel normaal, maar zijn omgeving denkt daar anders over. Mark: “Hij geeft zó veel inzet en ook zó veel van zijn tijd, dat is onbetaalbaar voor ons. En dan heb ik het niet alleen over De Kunstweek, maar ook over de Open Monumentenroute en het NatuurPodium waarvoor John zich met hart en ziel inzet. Niets is hem te veel.”

Cement

Henri Swinkels: “Jij verdient deze analoge ‘like’, omdat je net iets méér doet dan anderen. En dat doe je op je eigen manier, heb ik begrepen. Met jouw volle vaart en eigen karakter bereik je veel en krijg je steun van veel mensen om je heen.” John: “Ik vind kunst en cultuur gewoon een heel mooie wereld. Het is het cement van de samenleving, waarmee je mensen kan verbinden. Het liefst zou ik het mooiste gebouw maken. Met zulk goed cement, dat het ook nog blijft staan!”

Stapje extra

De provincie reikt elke maand een Gouden Duim uit aan iemand die zich belangeloos inzet voor anderen. “Er gebeuren in Brabant ontzettend veel goede dingen, veel mensen staan echt klaar voor een ander”, aldus gedeputeerde Henri Swinkels. “Dat gebeurt op alle terreinen, of het nu cultuur, leefbaarheid, zorg of bijvoorbeeld erfgoed is. Overal zijn mensen bereid een extra stapje te zetten voor elkaar, of voor een bijzonder project voor de samenleving. Dit zijn de Brabanders die zelden op de voorgrond treden, maar onmisbaar zijn voor de gemeenschap. Met de Gouden Duim willen we daarvoor aandacht vragen, en juist deze Brabanders in het zonnetje zetten.”

Contact

Gouden duim voor John Merkus uit Rijen

Reacties (1)

 1. Rosalie van Loon
  's-Hertogenbosch 27-11-2017 14:50 uur

  John van harte proficiat. Ik heb John leren kennen als oprichter van het Natuurpodium. Hij is zeer begaan met de cultuur en de natuur in zijn omgeving. Ik wens hem nog veel creatieve jaren toe.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.