Rolstoelsporter in actie

Daarvoor is er Wheels2Sport, een initiatief dat de provincie Noord-Brabant ondersteunt met een subsidie van € 82.500, vanaf nu tot november 2020.

Een van de doelen in het sportplan van de provincie is dat de komende jaren 50.000 extra mensen met een beperking gaan sporten of bewegen. Een van de obstakels om te beginnen met sporten is de beschikbaarheid van hulpmiddelen. Voor mensen met een beperking is sporten niet vanzelfsprekend. Zonder hulp van sporthulpmiddelen is het voor hen vaak zelfs onmogelijk om te gaan sporten. Bovendien: als je wilt gaan sporten maar niet weet wat je leuk vindt, is het fijn als je een paar dingen uit kunt proberen. Maar als je een dure sportrolstoel aan moet schaffen om een sport uit te proberen, dan wordt de drempel wel erg hoog.

Zonder kosten lenen

Gedeputeerde Henri Swinkels: “Daarom hebben we Wheels2Sport naar Brabant gehaald, een soort ‘uitleenpool’ waar alle Brabanders met een beperking sporthulpmiddelen kunnen lenen. Zo kunnen ze zonder forse kosten uitproberen welke sport bij hun past. Want iedereen moet kunnen sporten in Brabant.”

Wheels2Sport heeft een zogenoemde 'sport-o-theek', waar mensen tijdelijk een sporthulpmiddel kunnen lenen. Dit kan voor mensen zijn die voor het eerst een sport beoefenen, maar ook voor mensen die van sport willen of moeten veranderen, bijvoorbeeld om gezondheidsredenen. Er is een breed scala aan middelen beschikbaar, van court-producten (tennisrolstoelen, basketbalrolstoelen etc.), fietsen (aankoppelbikes, handbikes), elektrische sportrolstoelen voor E-hockey tot algemene sportrolstoelen. Er is geen eigen bijdrage voor de sporter.

Bijdrage leveren

Swinkels: “Als je wilt sporten, moet dat gewoon kunnen. Geweldig dat we als provincie daar nu in Brabant een bijdrage aan kunnen leveren. Ik hoop dat heel veel mensen er gebruik van gaan maken.”
Meer info over de sport-o-theek is te vinden op www.unieksporten.nl/wheels2sport. Hier staat ook meer informatie over aanmelden en aanvragen.

Contact

Brabant maakt sporten met een beperking makkelijker

Reacties (3)

 1. Henk van Dongen, beleidsmedewerker Sport, Provincie.
  22-11-2017 09:19 uur

  @Anke Til
  Bij de provincie zijn er geen mogelijkheden om het vervoer naar de danslocatie vergoed te krijgen. Wel onderkennen wij dat vervoer een drempel
  kan zijn voor mensen met een beperking om te gaan bewegen/sporten. Daarom zijn we bezig met de voorbereiding voor een pilot, waarmee we de problemen en mogelijke oplossingen in kaart brengen zodat het vervoer hopelijk een minder grote drempel wordt. Via de nieuwsbrief van brabant.nl houden we u op de hoogte van de pilot.

 2. Sonja
  Sint Willebrord 19-11-2017 19:49 uur

  Ik vind het fantastisch dat Sprint Breda de mogelijkheid heeft dat de wheelers hier een kans krijgen om een sport te beoefenen.

 3. Ankie Til
  's-Hertogenbosch 15-11-2017 14:33 uur

  "Voor mensen met een beperking is sporten niet vanzelfsprekend. Zonder hulp van sporthulpmiddelen is het voor hen vaak zelfs onmogelijk om te gaan sporten"
  Dance for Health heeft een dansmethode ontwikkeld voor mensen met chronische bewegingsbeperkingen als Parkinson, Reuma en MS. In Noord-Brabant wordt in meerdere plaatsen les gegeven: o.a. Roosendaal, Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Veghel, Boxmeer, Grave.
  Veel van deze mensen hebben geen mogelijkheden voor vervoer naar de danslocatie. Zijn er ook mogelijkheden dit vergoed te krijgen?

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.