Bestuurders van 28 Brabantse gemeenten, 2 waterschappen, 3 omgevingsdiensten, 3 natuurbeheerders en de provincie hebben hiervoor het Convenant Groene Handhaving ondertekend. Over de aanpak van het wildcrossprobleem zijn ook concrete samenwerkingsafspraken gemaakt.  

De wettelijke mogelijkheden voor opsporingsambtenaren van gemeenten, waterschappen en natuurbeherende organisaties waren tot nu toe beperkt tot het grond- of beheergebied van de eigen werkgever. Maar overtreders houden geen rekening met eigendoms- en gemeentegrenzen. De nieuwe aanpak speelt daar op in vergroot de veiligheid, effectiviteit en efficiëntie van de gezamenlijke boa-inzet.

Bron van irritatie

De herrie, de natuurschade en de onveiligheid die wildcrossers veroorzaken in het buitengebied leidt al jarenlang tot overlast en irritatie in Brabant. De aanpak van het wildcrossprobleem krijgt in de periode 2017-2020 dan ook extra aandacht. Er is een Team Wildcrossen (experts van boa’s en politie) samengesteld dat een draaiboek voor handhavingsacties heeft opgesteld.

Legale evenementen

De aanpak van het wildcrossen is gebaseerd op 3 sporen: handhaven, communicatie en waar mogelijk medewerking verlenen aan off-the-road cross evenementen. Overtreders die worden gepakt, kunnen rekenen op een boete van € 500. Ook wordt Proces Verbaal opgemaakt. Het PV kan tot strafrechtelijke boetes leiden. Het Team Wildcrossen doet een beroep op de deelnemende gemeenten om waar mogelijk medewerking te verlenen aan de organisatie van legale off-the-road evenementen.

Contact

Aanpak wildcrossers over grenzen heen

Reacties (1)

 1. traa
  22-05-2017 15:56 uur

  laat deze mensen ook hun hobby uit oefenen!!! Met een fuik of opspringend touw is levens gevaarlijk laat ,ze met rust

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.