Met het versterken van sociale veerkracht wil de provincie bereiken dat alle Brabanders kunnen delen in, en bijdragen aan, de kwaliteit van leven in Brabant. Daarnaast willen we maatschappelijk initiatieven versnellen, verduurzamen en draagvlak geven.

“Dat doen we door te kijken waar in Brabant al goede dingen gebeuren. Daar sluiten we bij aan, die geven we een steuntje in de rug. Daarnaast leren we natuurlijk van wat er in de praktijk gebeurt, en die kennis willen we delen met iedereen. Zodat heel Brabant daar zijn voordeel mee kan doen”, vertelt verantwoordelijk gedeputeerde Henri Swinkels.

Focus op 8 steden en West-Brabant

De provincie focust bij deze aanpak vooral op de 8 middelgrote Brabantse steden, en de regio West-Brabant.

Swinkels: “Dat doen we omdat uit een onderzoek is gebleken dat daar het meest behoefte is aan ondersteuning, en omdat we zien dat dit initiatieven zijn waar we van kunnen leren in heel Brabant. Na een verkenning hebben we een eerste keuze gemaakt voor 11 initiatieven waar we bij aansluiten. Al werkend komen daar natuurlijk nog andere initiatieven bij. ”

Daarnaast is in de uitvoeringsagenda volop aandacht voor het vergaren en delen van kennis over wat wel en niet werkt bij het versterken van de sociale veerkracht. De rol vanuit de provincie staat niet vooraf vast maar sluit aan op wat een initiatief specifiek nodig heeft: kennis, nieuwe partners, nieuwe methodieken of interventies. En soms ook capaciteit of financiering om een doorbraak mogelijk te maken. Met initiatiefnemers en partners kijken we gezamenlijk welke inzet van de provincie en van anderen het meest effectief is, en hoe we de kennis die we opdoen zo goed mogelijk borgen en delen.

Ontdekkingsreis 

“Omdat we op een nieuwe manier werken, is het moeilijk om aan de voorkant te formuleren wat we nu precies gaan doen en gaan bereiken. Het is een beetje op ontdekkingsreis gaan, toen Columbus ging varen wist hij ook niet waar hij uitkwam en wat hij ging ontdekken. Die vrijheid krijgen we, en dat is ook best spannend. Maar met de 11 initiatieven waar we nu bij aansluiten, denk ik dat we een goede start maken”, stelt de gedeputeerde.

De 11 initiatieven zijn:

 1. Dementievriendelijke gemeenten
 2. Eenzaamheid, Roosendaal
 3. Sociale Stad, Helmond
 4. Dorpsmolen
 5. Toekomstvisie Altena
 6. In dialoog over Vrijkomende Agrarische Bebouwing
 7. In dialoog over ‘Not In My BackYard’ (NIMBY) problematiek
 8. SlowCare, Oss
 9. Verspild Talent, Veghel
 10. Lokaal Plus
 11. Digitale Agenda

Lees meer over de initiatieven.

Zie ook

Reacties (1)

 1. Pauline Schipper
  07-09-2017 12:24 uur

  Geachte,

  U noemt de mogelijkheid van uitbreiden van de initiatieven. Kunnen die bij de provincie ingediend worden? En kunnen dat ook overkoepelende initiatieven zijn of initiatieven die in diverse gemeenten ingevoerd zouden kunnen worden?
  Ik hoor het graag!

  Groet,
  Pauline Schipper

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.