Net Noordbrabants museum in Den Bosch. Foto Marc Bolsius

De Jheronimus Bosch-tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum was vorig jaar een succes. Meer dan 500.000 mensen bezochten in 2016 het museum in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. De provincie Noord-Brabant heeft besloten om het provinciaal deel van het resultaat niet terug te laten vloeien naar de provincie, maar dit onder te brengen in een bestemmingsfonds bij het museum. Het gaat om een bedrag van € 635.000. Daarmee ontstaat bij Het Noordbrabants Museum (HNBM) een bestemmingsfonds van in totaal € 3 miljoen dat het mag inzetten voor de nieuwe ambities die het museum heeft.

Het museum heeft die ambities vastgelegd in een ambitiedocument. Daarin staat onder meer een intensievere presentatie van Van Gogh en Jeroen Bosch in het museum, en het verwerven van topstukken in de collectie ter versterking van het profiel. Het museum verwacht daarmee structureel 40.000 tot 80.000 extra bezoekers per jaar te krijgen.

Ondernemerschap

Gedeputeerde Henri Swinkels: (Leefbaarheid en Cultuur): “Het museum heeft het cultureel ondernemerschap heel goed opgepakt, en daar zijn we als provincie erg tevreden over. Vorig jaar zijn er ontzettend veel bezoekers geweest, en de bekendheid van het museum is in Nederland en daarbuiten groter dan ooit. Bovendien is er intensief samengewerkt met toonaangevende internationale musea en de toeristische sector, daar zijn goede relaties ontstaan waar het veel profijt van gaat hebben. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden van de opbrengsten van deze bijzondere tentoonstelling. We willen dit succes belonen, vasthouden en verder intensiveren.”

Morele steun

Directeur Charles de Mooij: “Wij zijn bijzonder verheugd over deze beslissing van de provincie. Het is een mooi signaal dat cultureel ondernemerschap op deze wijze wordt beloond. Los van de materiële impuls die ons hiermee geboden wordt, is dit besluit een grote morele steun.”

Reacties (1)

 1. Bert van der Moer BNO
  EINDHOVEN 03-06-2017 11:55 uur

  Prima beslissing van de Provincie om cultureel ondernemerschap te belonen.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.