Samen Slim Rijden is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, de Coöperatie Duurzame Energie Haaren (DEH) en BMW Group Nederland en heeft als doel om Helvoirt duurzamer te maken door de inzet van 5 100% elektrische BMW i3’s.

De elektrische auto’s worden ingezet als vervanging voor een 2e auto, voor incidenteel gebruik en als vervoer voor mensen die niet zelf kunnen of willen rijden. Dit initiatief maakt Helvoirt tot een van de meest innovatieve dorpen van Nederland op het gebied van mobiliteit en heeft een bijzonder sociaal karakter. De praktijkproef duurt een jaar en heeft als belangrijkste onderzoeksvraag: zijn mensen bereid een elektrische auto te delen?

Duurzaam rijden

Initiatiefnemer Marcel Kloprogge van DEH over het project: “Mensen willen graag duurzamer rijden, maar elektrische auto’s zijn nog duur in aanschaf. Door deze auto’s te delen, worden de portemonnee van de gebruikers en het milieu ontzien. Waar mensen vroeger graag een eigen auto bezaten, vinden ze het tegenwoordig steeds vaker voldoende als ze over een auto kunnen beschikken wanneer ze hem nodig hebben.” Natuurlijk denkt de energiecoöperatie ook aan de energievoorziening. Kloprogge: “De laadpalen voor de elektrische auto’s zijn ‘slim’. Ze worden gekoppeld worden aan lokale zonnepanelen, zodat de auto’s duurzaam worden opgeladen. Snel als het moet en langzaam als het kan.”

Gemak

Voor het delen van een auto is transparantie en gemak belangrijk. Voor het autodelen wordt daarom gebruik gemaakt van een app die de gebruikers op hun smartphone kunnen downloaden. Deelnemers kunnen zo zien wanneer de auto beschikbaar is. Met de app kunnen gebruikers de auto reserveren en openen. Na het gebruik worden de kosten automatisch verrekend op basis van de werkelijke tijd en kilometers.
“Het getuigt van visie en doorzettingsvermogen om als energiecoöperatie een heel nieuw concept op te zetten,” aldus Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie. “Als het succesvol is, betekent dat winst in de energietransitie en in het versterken van contacten tussen mensen in het dorp. En dan verdient het navolging op meerdere plekken in Noord-Brabant.”

Maatschappelijke impact

BMW i manager Marc Bras over het initiatief: “Autodelen is een van de grote trends voor de toekomst. Dit project is een goed voorbeeld van hoe mobiliteit in de nabije toekomst vormgegeven kan worden. Door auto’s te delen, besparen de gebruikers op kosten terwijl tegelijkertijd het milieu wordt ontzien. Voor BMW i is het interessant om te zien hoe eindgebruikers in een meer landelijke omgeving omgaan met gedeelde elektrische auto’s en hoe we op deze wijze sociaal-maatschappelijke impact kunnen realiseren. Deze praktijkproef is de eerste stap en de start van onze samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, die duurzaamheid en innovatieve mobiliteit hoog op de agenda heeft.”

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.