Na het startsein krijgen de aanwezigen een toelichting van de bewoner van deze bijzondere locatie, een boerderij op een terp. Vervolgens wordt gestart met opschoonacties langs de oevers van de Bergse Maas. 

Doel van het project

Schone Maas is het vergroten van de bewustwording over de gevolgen van het zwerfafval langs de rivieren. Dit gebeurt door iedereen de gelegenheid te bieden om samen de oevers van de Maas in Midden- en Noordoost-Brabant schoon te maken van plastic en andere rommel. Op de oevers, in kommen en uiterwaarden langs de Maas, ligt na de hoogwaterperiode veel zwerfafval. Iedereen ergert zich hieraan en als we het niet opruimen komt het uiteindelijk – als plastic soep - in zee terecht.  

Opruimacties

In Brabant doen dit jaar de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Oss, ‘s-Hertogenbosch, Waalwijk, Aalburg, Woudrichem, Geertruidenberg, Drimmelen en Werkendam mee aan de opruimactie. Hier worden in maart en april opruimacties van zwerfafval langs de Maas en daarmee in verbinding staande watergangen georganiseerd, meestal op zaterdag.
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via www.schonemaas.nl/brabant Daar is ook achtergrondinformatie te vinden over de actie.  

Betrokkenheid

De provincie Noord-Brabant neemt met 'Schone Maas' het initiatief om samen met gemeenten, vrijwilligers en verenigingen, Rijkswaterstaat, terreinbeherende organisaties en waterschappen te werken aan een oplossing. De ervaring leert dat die samenwerking leidt tot een schoon en aantrekkelijk buitengebied, meer actieve, betrokken bewoners én tot het bewust voorkomen van zwerfafval en de plastic soep in zee. 

Vorig jaar zijn langs de Maas in Brabant 32 stukken Maasoever van Vierlingsbeek tot en met De Biesbosch schoongemaakt door ruim 500 mensen. Deelnemers waren omwonenden, natuur- en milieuverenigingen en schooljeugd.

Geïnteresseerden die willen weten wat er dit jaar weer gevonden én opgeruimd wordt langs de Maas, kunnen ook de Facebookpagina van Schone Maas volgen op www.facebook.com/schonemaas

Reacties (1)

 1. M Vermeulen
  Vught 23-01-2018 16:23 uur

  Wil graag deelnemen aan het
  onderzoek Maas en Waal
  Met vriendelijke groet
  M Vermeulen

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.