Dit concludeert BMC Advies in haar onderzoek in opdracht van de Vereniging Brabantse Gemeenten en de provincie Noord-Brabant. 

Criminelen verleggen hun activiteiten steeds meer naar het buitengebied in Noord-Brabant. Signalen daarvan worden niet altijd herkend. Zo haalt het onderzoeksrapport een geanonimiseerd voorbeeld aan van leegstaande panden in 2 gemeenten in relatie tot milieucriminaliteit. De gemeentebesturen hadden vooral oog voor de economische betekenis van de ondernemingen. Met de gebundelde kennis van onder meer Belastingdienst, Omgevingsdienst, Openbaar Ministerie en Regionaal Informatie- en Expertisecentrum ontstond er bestuurlijk bewustzijn van de ondermijnende criminaliteit en volgde een handhavingstraject.

In verloederde recreatieparken komt vaak ondermijnende criminaliteit voor. Een exemplarische casus is een recreatiepark waar veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europe gehuisvest zijn. Er werden veel te hoge huren gerekend voor veel te krappe en gedeelde units. De brandveiligheid was niet op orde. Verschillende ondernemers – verhuurders en uitzendbureaus - speelden een rol. Om de woon- en leefsituatie van de arbeidsmigranten te verbeteren is de problematische helft van het recreatiepark herbestemd, zodat er onder voorwaarden permanent gewoond kon worden. Criminele praktijken kregen hierdoor veel minder ruimte.

Meer bewustzijn

“Overheden zijn vaak onbewust bekwaam in hun aanpak,” aldus gedeputeerde Anne-Marie Spiering (Bestuur). “Door meer bewustzijn van de problematiek kunnen we op tal van beleidsterreinen nog beter de kansen voor ondermijnende criminaliteit wegnemen. Denk dan bijvoorbeeld aan de leegstandsproblematiek bij boerderijen.”

Marieke Moorman, voorzitter VBG: “Gemeentelijke BOA’s zien veel in het buitengebied. Ze zijn onze ogen en oren. Hun kennis en ervaring kunnen we veel beter benutten, ook in samenwerking met andere partijen.”

Actieplan

De Taskforce Brabant-Zeeland heeft als aanjager veel in gang gezet rondom de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. BMC Advies heeft in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) specifiek gekeken naar de rol van gemeenten en de provincie bij het bestrijden van criminaliteit in het buitengebied. De Vereniging van Brabantse Gemeenten en de provincie Noord-Brabant herkennen de verbeterpunten uit het onderzoek en formuleren nu een actieplan om deze in te voeren.

Contact

Meer bestuurskracht nodig tegen criminaliteit in buitengebied

Reacties (1)

 1. h v d berg
  heeswijk 10-06-2017 13:29 uur

  Zou het misschien zinvol zijn de vroegere ZG Veldbrigade weer nieuw leven in te blazen ,deze bestond uit mensen met kennis van het buitengebied en super gemotiveerd

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.