Met het verdwijnen van al het contant geld op de bussen, hopen de provincie en de vervoerders Arriva en Hermes de sociale veiligheid in het openbaar vervoer verder te verbeteren terwijl het tegelijk ook het reisgemak van de reizigers verhoogt. De provincie Noord-Brabant is de eerste provincie waar deze stap wordt genomen.

Aanleiding voor deze maatregel zijn de overvallen die in het voorjaar van 2016 plaatsvonden in enkele Brabantse bussen. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Dat is natuurlijk onacceptabel en de vervoerders hebben daarna met onze hulp meteen actie ondernomen. In het afgelopen jaar is met een pilot in Tilburg, Breda en ’s-Hertogenbosch al ervaring opgedaan met het pinnen in de bus en was er in de avonduren al geen contant geld meer in de bus aanwezig. Met die pilots is getest of de techniek voldoende betrouwbaar is en hebben we kunnen bekijken of de reizigers eraan kunnen wennen. De ervaringen bij de pilots waren uitstekend. Het pinnen kost niet meer tijd dan contant afrekenen en zowel de reizigers als de chauffeurs ervaren het als een prima oplossing. Daarom hebben we er in Brabant voor gekozen om versneld alle cash van de bussen te halen. Zo heeft het geen enkele zin meer om de buschauffeur voor een paar euro te beroven.”

Tijdelijk hoger tarief

Om de kosten te kunnen dekken om alle 822 Brabantse bussen van betaalapparatuur te kunnen voorzien, heeft het provinciebestuur besloten tot een tijdelijke verhoging van de OV-reistarieven vanaf 1 januari 2018. Het regionale kilometertarief wordt € 0,0023 duurder en de prijs van een ritkaartje en dalurendagkaartje wordt respectievelijk met € 0,15 en € 0,20 verhoogd. Om reizigers goed te informeren over het verdwijnen van contant geld in de bus, wordt een campagne gestart. Uiteraard geldt het verdwijnen van de contante betaling van een kaartje alleen voor de kaartjes die in de bus zelf gekocht worden. Op alle reguliere verkooppunten voor OV-bewijzen blijft contant betalen voor een buskaartje gewoon mogelijk. Daarnaast wordt het aantal verkooppunten uitgebreid met verkooppunten bij VVV’s en Primera’s in grote steden.


Contact

Geen contant geld meer in Brabantse bus

Zie ook

Links naar (2)

Open Links Sluit Links

Reacties (4)

 1. Paul Lamote
  Roosendaal 11-08-2017 18:52 uur

  De zoveelste extra tariefsverhoging. De tarieven voor het busvervoer zijn de laatste jaren volledig uit de hand gelopen. De Provincie jaagt alle niet-studenten de bus uit.

 2. Provincie Noord-Brabant
  's-Hertogenbosch 12-07-2017 12:04 uur

  Mevrouw Wijdeven: De provincie is geen voorstander van gratis busvervoer voor ouderen. Wel zijn er kortingen voor ouderen: er geldt een leeftijdskorting van 34% (die krijg je automatisch als je met een persoonlijke OV-chipkaart reist). Als je vervolgens voor € 11,70 per jaar een Brabants Dalkortingsproduct koopt, dan loopt de korting in de daluren op tot ruim 60%.
  NB : dalkorting geldt op werkdagen ná 09:00 uur en op zaterdagen en zondagen de gehele dag.
  Voor meer informatie hierover en andere acties zie www.bravo.info

 3. Johan Juurlink
  Oss 06-07-2017 15:33 uur

  Met een vrijwillige gift aan b.v. Kika, sla je 2 vliegen in 1 klap!

 4. Mieke Wijdeven
  Nistelrode 05-07-2017 15:09 uur

  het is even wennen maar dan komt het goed, en de chauffeur heeft mogelijk geen last meer !!! en kan zijn aandacht op de weg richten,

  wel wil ik nogmaals benadrukken dat er steeds bijna lege bussen gaan over diverse routes, neem de ouderen gratis mee, geef ze een vrije kaart , voor de hele dag zodat ze ook nog een sociaal leven kunnen hebben, ze moeten al zoveel inleveren, denk daar ook maar eens aan , graag Uw reactie en doe er iets mee, een lege bus is een gemiste klus!!!! Groeten ik wacht Uw berichtje af,
  Mieke Wijdeven.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.