Violiste in actie bij  philharmonie zuidnederland

Daarbij wil de provincie vooral innovatie, verbinding en talentontwikkeling versterken. De philharmonie zuidnederland is een belangrijke, maar niet meer de enige partner in deze koers.
Philharmonie zuidnederland krijgt een jaarlijkse subsidie van € 1,5 miljoen voor 2018 en 2019. De overige 0,5 miljoen per jaar, die PS al heeft bestemd voor symfonische muziek, wordt geïnvesteerd in een meer evenwichtige, gevarieerde en stevige voorziening die past bij het Brabantse profiel. Een besluit over subsidie voor 2020 wordt in 2019 genomen, op basis van de evaluatie van 2018 en 2019.

Gevarieerder

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Brabant heeft een gemêleerd muzieklandschap, veel breder dan enkel de expertise van de philharmonie zuidnederland. We willen graag breder inzetten om deze symfonische voorziening steviger en gevarieerder te maken en meer verschillende initiatieven een kans te geven.”
In 2012 heeft de provincie eenmalig extra provinciale subsidie voor het orkest beschikbaar gesteld voor 4 jaar. Daarmee moest, na de fusie van het Brabants Orkest en Limburgs Symfonie Orkest tot philharmonie zuidnederland verdere integratie van het orkest mogelijk worden. In zijn plan voor de komende 4 jaar stuurt het orkest op handhaven van de huidige situatie, zoals twee vestigingsplaatsen, een gelijke orkestformatie en voortzetting van 2 miljoen provinciale subsidie per jaar.

Andere keuzes

Gedeputeerde Swinkels: "Uit het onderzoek naar toekomstscenario's voor PZN, dat we recent samen met de provincie Limburg hebben laten doen, blijkt dat het orkest met andere keuzes tot besparingen kan komen. Zo is met zaken als bijvoorbeeld een kleinere orkestformatie een besparing te realiseren van ongeveer € 1,5 miljoen. Het aantal activiteiten loopt dan wel terug, maar het blijkt dat zaken als cultuureducatie, operabegeleiding en symfonische praktijk dan nog steeds gerealiseerd kunnen worden. Dit is naar onze mening nog steeds passend voor een regio-orkest."

Gedeputeerde Staten sluiten zich aan bij het advies van de Provinciale Adviescommissie Kunsten, die aangeeft dat de jaarlijks gevraagde provinciale subsidie van € 2 miljoen aan het orkest resulteert in een onevenwichtige situatie die ten koste gaat van de gehele muziekinfrastructuur.
Swinkels: “ Met deze plannen brengen we meer evenwicht in de opbouw van de symfonische muziekvoorziening in Brabant.”

Contact

Brabant subsidieert bredere symfonische muziek

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.