De uitreiking van de Provinciepenning vond 14 maart plaats in het provinciehuis in Den Bosch. 

Provinciepenning

De Provinciepenning van Noord-Brabant is de hoogste onderscheiding die de provincie toekent. Het is een penning naar een ontwerp van de kunstenaar Niel Steenbergen. De Provinciepenning werd eerder onder meer toegekend aan Ankie van Grunsven, Leontien van Moorsel,  Pieter van den Hoogenband, Hanja Maij-Weggen, Onno Hoes, Gerard van Maasakkers, Guus Meeuwis, Thijs Verwest, Wim van der Leegte en Peter van der Velden.

Michael van Gerwen

Michael van Gerwen (Vlijmen) voert in de dartsport op dit moment de wereldranglijsten aan. Hij was winnaar van het officieus wereldkampioenschap, het PDC World Darts Championship in 2014 en 2016, won in 2012 als eerste Nederlander de World Grand Prix in Dublin en werd meerdere malen tot speler van het jaar verkozen.

Jeffrey Herlings

Jeffrey Herlings (Oploo) is een motorcrosser die internationaal van zich doet spreken. Hij was o.m. winnaar van de wereldkampioenschappen motorcross in de klasse MX2 in 2012,2013 en 2016, won 50 maal een Grand Prix en vorig jaar de Red Bull Knock Out Race in Scheveningen.

Ranomi Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo (Eindhoven) is meervoudig Europees, wereld- en Olympisch zwemkampioen, zowel in individuele wedstrijden als in estafettewedstrijden. Zij won gouden medailles op onder meer de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Zij werd in 2011 en 2012 verkozen tot Nederlands sportvrouw van het jaar.

Gerard de Rooy

Gerard de Rooy (Son) is een rallyrijder van wereldformaat die als geen ander zijn sport bij velen onder de aandacht brengt. Hij won onder meer de Dakar Rally een van de zwaarste races ter wereld in 2012 en 2016 de Rally van Marokko in 2014 en vele klassementszeges.

Marianne Vos

Marianne Vos (Aalburg) heeft het wielrennen in Brabant een impuls gegeven. Zij won Olympisch goud in 2008 (baan), 2012 (weg), behaalde drie wereldtitels op de weg en zeven maal bij het veldrijden. Zij was sportvrouw van het jaar in 2008, 2009 en 2013. Als initiatiefnemer van Team BrabantSport dient zij als inspiratiebron voor de Brabantse jeugd.

Kenny van Weeghel

Kenny van Weeghel (Dinther) is een wheeler (rolstoelracer) die al jaren tot de wereldtop behoort. Hij nam vijf maal deel aan de Paralympische Spelen, behaalde twee gouden medailles (2004 en 2016) en meerdere wereldkampioenschappen. Hij was in 2004 sporter met een beperking van het jaar.

Ireen Wüst

Ireen Wüst (Goirle) is Nederlands meest succesvolle Olympiër aller tijden. Zij behaalde Olympische titels in 2006, 2010 en 2014. Ook won zij meerdere wereldkampioenschappen all round schaatsen en op diverse afstanden. Zij was sportvrouw van het jaar in 2006 en 2014.

Kelly van Zon

Kelly van Zon (Dongen) is een paralympisch atleet die bij het tafeltennis excelleert. Zij won de Paralympische Spelen bij het tafeltennis klasse T4 in 2012 en 2016. Zij werd meermalen wereldkampioen.

Alle sporters zijn geweldige ambassadeurs voor Brabant in binnen- en buitenland. Ze inspireren anderen om zelf te gaan sporten, met of zonder beperking, en om trots te zijn op Brabant.

Contact

8 Brabantse sporters zijn ereburgers

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.