Het Noordbrabants Museum heeft in november op de Impressionist & Modern Art Sale van Sotheby’s New York het schilderij Collse watermolen van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. De provincie heeft hiervoor een subsidie verleend van € 1,5 miljoen. Dit lentelandschap met een watermolen met rode daken is een relatief heldere en kleurrijke voorstelling in het Brabantse oeuvre van Van Gogh. Het is een van de weinige belangrijke schilderijen uit de Brabantse periode van Van Gogh dat nog in particulier bezit was. Het is de grootste aankoop uit de geschiedenis van het Noordbrabants Museum.

Lees meer over de aankoop

Aankomst live te zien

Donderdagochtend 14 december kwam het schilderij na een lange reis vanuit New York aan bij Het Noordbrabants Museum. Het schilderij werd officieel onthuld door Charles de Mooij, directeur van het Noordbrabants Museum, en Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur. Bekijk de live-uitzending op Facebook: 

;

Museum 16 december gratis toegankelijk

Om de aankoop van de Collse Watermolen van Vincent van Gogh te vieren, opent Het Noordbrabants Museum op zaterdag 16 december van 11 tot 17 uur zijn deuren gratis voor het publiek. Op die dag zijn er diverse activiteiten: 

 • een ‘green screen’ fotostudio waar bezoekers kunnen figureren in het schilderij
 • museumdocenten geven toelichting bij het kunstwerk
 • korting in de museumshop op Van Gogh artikelen
 • bezoekers kunnen een paar Van Gogh schoenen winnen
 • vrijwilligers van de Collse watermolen laten het publiek kennismaken met hun ambachtelijke lekkernijen

Daarnaast zijn de Collse watermolen zelf (9.30-12.30 uur) en Vincentre in Nuenen (10-22 uur) ook gratis te bezoeken op 16 december.

Contact

De Collse Watermolen is terug in Brabant

Reacties (3)

 1. Webredactie@brabant.nl
  19-12-2017 10:21 uur

  @Joke: Het museum heeft deskundigen in dienst, ook het Van Gogh Museum Amsterdam heeft meegekeken. Er is geen enkele twijfel over de echtheid van het schilderij. De herkomst is bekend, vermeld in zijn brieven, en artistiek gezien past het in de ontwikkeling die Van Gogh doormaakte, om maar een paar zaken te noemen.

  Als u wilt weten waar u zelf op moet letten bij het bekijken van het schilderij, dan is dat vooral te zien in de kwaststreken, met name in het stromende water voor de schoepenraderen (bij de schuimkoppen). Maar gaat u vooral ook zelf het schilderij bekijken in Het Noordbrabants Museum, en vraag een van de medewerkers wat meer uitleg te geven als u voor ‘de Collse Watermolen staat. Dat helpt vast heel goed.

 2. joke zwanikken
  den Bosch 13-12-2017 21:21 uur

  Hoe weten WIJ of het echt is waar moeten we opletten

 3. Hans van Vliet
  Eersel 13-12-2017 17:43 uur

  Noord Brabants Museum. In betrekkelijk korte tijd na "het bezoek van Jheroen Bosch" een 2e hoogtepunt: Een definitief verblijf van de Collse molen van van Gogh. Proficiat, ga zo voort.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.