Swimcup1 Swimcup2 Swimcup3

Jaarlijks verlaten 10.000 tot 15.000 kinderen in Nederland de basisschool zonder zwemdiploma. Vaak zijn dit kinderen die vanwege een culturele of sociale achtergrond niet bekend zijn met zwemlessen, of die zich de lessen niet kunnen veroorloven. Buiten het gevaar dat het niet hebben van een zwemdiploma met zich meebrengt, zorgt het er ook vaak voor dat deze kinderen niet mee kunnen op schoolkamp of naar kinderfeestjes.

Spin-off

Daarom startte dit weekend het evenement Heel Eindhoven Zwemt, in opdracht van de provincie Noord-Brabant die maatschappelijke spin-off wil creëren bij grote sportevenementen. De uitvoering ligt bij Brabant Sport, in samenwerking met More2Win en de gemeente Eindhoven. Het evenement past bij de ambitie van de gemeente om alle Eindhovenaren in beweging te krijgen en een sterkere verbinding te maken tussen breedte- en topsport.

Twintig Eindhovense scholen deden deze editie van de World Cup mee aan Heel Eindhoven Zwemt. In aanwezigheid van Brabantse Olympische zwemster, Maud van der Meer, kregen de basisschoolleerlingen uit de bovenbouw zonder zwemdiploma hun eerste zwemles tijdens dit internationale zwemevenement.


In het aankomende jaar krijgen deze 36 kinderen wekelijks gratis zwemles, zodat zij volgend jaar kunnen afzwemmen voor hun zwemdiploma. Het uiteindelijke doel van dit project is zorgen dat zo veel mogelijk kinderen die de basisschool verlaten de basiskennis van het zwemmen beheersen.

Sociale Veerkracht

Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant: “In Brabant investeren we in sport in de volle breedte, niet alleen in de top. In ons sportplan is ook opgenomen dat we zo veel mogelijk maatschappelijke spin-off willen verbinden aan grote sportevenementen in de provincie. Eerder deden we dat bijvoorbeeld bij de Warandeloop met Team Refugee, waarbij we vluchtelingen laten meedraaien als vrijwilliger bij sportevenementen om ze van daaruit te begeleiden naar duurzaam werk. Bovendien is het versterken van de sociale veerkracht een belangrijke opgave in deze bestuursperiode, en die twee zaken komen bij Heel Eindhoven Zwemt mooi bij elkaar. Dit is de eerste keer, maar het is de bedoeling dat we dit project op meer plaatsen gaan doen, over meerdere jaren.”

Toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband is blij met ‘Heel Eindhoven zwemt’. “We willen een spectaculair zwemevent neerzetten met meer beleving in en rondom het zwembad. Ik vind het mooi om te zien dat de jeugd gestimuleerd wordt om te leren zwemmen. Ieder kind verdient basale zwemveiligheid. Het is daarom fantastisch dat BrabantSport dit mogelijk maakt. Dit zijn wellicht onze kampioenen van de toekomst!”


Partners

Het project moet groeien door aansluiting van diverse andere partners, zoals de KNZB, het Jeugdsportfonds en sponsoren. BrabantSport, een samenwerkingsverband tussen de provincie Noord-Brabant, Team Brabant Sport, CTO Zuid en Sports&Technology, is initiatiefnemer van het project. Het gezamenlijke doel is Brabant sterker maken door sport.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.