Veehouderij

Dat is een belangrijke conclusie uit het onderzoek dat bureau Connecting Agri&Food heeft gedaan naar de te verwachten effecten van aanpassing van de Verordening Natuurbescherming en van het invoeren van staldering.

Gedeputeerde Staten willen sneller toe naar een gezonde, duurzaam werkende en maatschappelijk gewaardeerde veehouderijsector met minder gezondheidsrisico’s, minder overlast en minder stikstofbelasting voor de natuur. Met dat laatste willen GS ook ontwikkelruimte overhouden voor andere economische sectoren.

Voorstel

Vandaar het voornemen om in 6 regio’s te gaan ‘stalderen’. Veehouders moeten dan eerst 11 m² oude stallen met dieren binnen hun regio afbreken om 10 m² nieuwe stal te mogen bouwen. Een ander voornemen is om in de Verordening Natuurbescherming te regelen dat oude, vervuilende stallen versneld moeten worden gemoderniseerd of gesloten.

Doorkijk

Het volledige rapport van Connecting Agri&Food ziet over enkele weken het licht. Vanmiddag kregen de leden van Provinciale Staten alvast een doorkijkje naar de belangrijkste conclusies.

Bevestiging

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Landbouw): ‘De onderzoeksresultaten van Connecting Agri&Food bevestigen onze verwachting dat de maatregelen duidelijk impact zullen hebben op de veehouderijsector. Het onderzoek geeft ons handvatten voor aanvullende maatregelen om veehouders die dat nodig hebben, te begeleiden. Daarbij denken we in eerste instantie aan een revolverend investeringsfonds en aan een servicepunt waar mensen terecht kunnen voor praktische hulp. Ook bekijken we of we ruimte kunnen bieden voor nieuwe, slimme maatregelen om de uitstoot uit stallen te verminderen.’

Natuur en milieu

GS laten ook de milieueffecten van de voorgenomen maatregelen onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek worden binnen enkele weken verwacht. Een eerste verkenning van onderzoeksbureau Arcadis maakte eind vorig jaar duidelijk dat er van het voorgestelde beleid een flinke reductie van de stikstofemissie te verwachten is en daarmee ook een verbetering van woon- en leefklimaat in gebieden met veel veehouderijen.

Contact

Onderzoek naar sneller verduurzamen veehouderij

Reacties (1)

 1. Hank van Tilborg
  Amersfoort 24-04-2017 16:50 uur

  graag zou ik het (concept)rapport ontvangen i.v.m. onze werkzaamheden voor de nieuwe Omgevingsvisie voor de provincie Noord-Brabant

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.