Aan de geluidsschermen langs de N279 ter hoogte van het Máximakanaal worden panelen van gaas bevestigd waarlangs de beplanting kan gaan klimmen om het hele geluidsscherm over een lengte van een kleine 800 meter te vergroenen.

Kamperfoelie

De beplanting bestaat uit de harige variant van kamperfoelie, de Lonicera "Green Junkie". Met zijn relatief lange haren kan deze groenblijvende plantensoort naar verwachting gemiddeld vijf keer zoveel fijnstof afvangen als andere planten. Daarnaast wordt over een lengte van een kleine 70 meter het geluidsscherm beplant met de klimopsoort Hedera, die vaak wordt gebruikt om geluidschermen visueel aantrekkelijker te maken. Op deze manier kunnen de verschillen in afvang van fijnstof tussen beide plantsoorten met elkaar vergeleken worden.

Samenwerking onderwijs

De pilot duurt drie jaar, om zo langdurig onderzoek te kunnen doen naar de afvang van verkeersgerelateerde fijnstof, de groei en plantdichtheid van de plantsoorten. De provincie werkt hierbij nauw samen met uitvoerder Donkergroen BV, de HAS Greenbusinesschool in ’s-Hertogenbosch en de Universiteit van Antwerpen. Naar verwachting worden de eindresultaten in 2019 bekend.

Contact

Geluidswal N279 krijgt fijnstof-etende plant

Reacties (5)

 1. Provincie Noord-Brabant
  's-Hertogenbosch 01-12-2017 09:58 uur

  @RienVerhoeven Alhoewel op het trace Veghel-Asten geen wettelijke maatregelen hoeven te worden getroffen met betrekking tot fijnstof is er wel een inspanning om, net als in het noordelijk deel, het fijnstof verder te beperken.
  Hierover wordt, net als over andere maatregelen, in de gebiedsgerichte werkgroepen gesproken, waarin ook Brouwhuis vertegenwoordigd is.
  Uiteraard worden de eventuele resultaten van de proef in het noordelijk deel (Den Bosch-Veghel) hierin meegenomen.

 2. Rien Verhoeven
  Helmond Brouwhuis 27-11-2017 16:36 uur

  Allemaal mooie ontwikkelingen de stof -en geluidoverlast minimaliseren. Ik hoop dat de provincie ter hoogte van Brouwhuis ook al het mogelijke doen om de overlast in de ruimste zin te beperken.

 3. A.de Jong
  Noardburgum 17-11-2016 13:40 uur

  Het wordt hoog tijd dat Rijks Waterstaat, alle provincies en gemeenten zich realiseren dat dit een bijdrage is om tot een schoner milieu te komen. Dat is beter dan alle negatieve commentaren op auto's, want die zijn in 10 jaar niet uit te roeien!

 4. Kees van Haaren
  Kaatsheuvel 11-11-2016 18:50 uur

  Je zou maar fijn-stof-etende plant moeten zijn....

 5. wim aben
  Rijkevoort 11-11-2016 15:40 uur

  L.S.,
  Beter is om te voorkomen dat er fijnstof ontstaat dmv elektrisch vervoer te stimuleren.
  Met vriendelijke groeten
  Dr.W.J.M. Aben MBA

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.