Maaiwerkzaamheden
De provincie houdt bij het onderhoud van de wegbermen rekening met flora en fauna en kijkt naar mogelijkheden om die verder te ontwikkelen. Momenteel worden de meeste bermen van de provinciale wegen in het najaar in z'n geheel gemaaid. De provincie wil onderzoeken of de nieuwe maaimethodiek ‘sinusmaaien’ de biodiversiteit in de bermen kan verbeteren.

Ontwikkeling flora en fauna

Sinusmaaien is een nieuwe methode om 'gedifferentieerd te maaien'. Er wordt afwisselend in de breedte en hoogte gemaaid en ook de maaiperiodes verschillen. Daardoor ontstaat diversiteit in de ontwikkeling van begroeiing, krijgen planten en bloemen meer kans om te bloeien en vormt niet-gemaaide vegetatie een overwinteringsplek voor insecten en andere kleine dieren. Voor amfibieën en kleine zoogdieren ontstaat bovendien een afwisselend landschap, met volop schuilgelegenheden en verbindingszones tussen leefgebieden. Een berm die onderhouden wordt met de sinusmethodiek biedt langer voeding (bijvoorbeeld nectar voor vlinders) en door de grillige vorm meerdere microklimaten. Deze manier van maaien is tijdens de uitvoering bovendien veiliger voor de dieren.

'Maaien voor meer natuur'

De provincie start in juli 2016 met een pilot op de N267 tussen Drunen en Andel, die tussen de 1 en 3 jaar gaat duren. Er is gekozen voor deze locatie omdat de bermen hier breed zijn en ze niet bij bebouwing in de buurt liggen. In de pilot wordt nauw samengewerkt met partner Ballast Nedam, die de proef ook gaat uitvoeren.

Reacties (2)

 1. Annelies Denissen
  NISPEN 29-07-2017 16:38 uur

  Misschien een variant op sinusmaaien: distels-jacobskruiskruidmaaien, schadelijk onkruid dat zich zeer snel vermeerderd. Kunnen de insecten en kleine zoogdieren verhuizen naar het overblijvende gras. Iedereen blij!

 2. Peter Breuers
  Roosendaal 20-07-2016 00:17 uur

  Lijkt mij een goede proef.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.