Leegstaande winkels

Er zijn behoorlijke verschillen tussen leegstand in grote en middelgrote steden en kleine kernen. Veel leegstand kan de leefbaarheid in dorps- en stadscentra onder druk zetten.

De afgelopen weken is er veel aandacht voor winkelleegstand in de media. In de afgelopen jaren is er teveel winkeloppervlakte bijgebouwd, terwijl de behoefte aan ‘echte’ winkels – mede door het internetshoppen – is gedaald. En nog steeds zijn er plannen voor nieuwe winkels en winkelgebieden in Brabant.

Eerst kraan dicht

In 2015 hebben alle Brabantse gemeenten en de provincie per regio afspraken met elkaar gemaakt over winkelleegstand. Zo is afgesproken dat we in Brabant werken aan concentratie van winkels in een kleiner, compacter winkelgebied. Dat betekent dat vestiging van nieuwe winkels buiten het centrum in de meeste gevallen niet is toegestaan. Ook uitbreiding van het aantal winkelmeters wordt stevig aan banden gelegd.

Ontmoeting en beleving versterken

De meeste mensen vinden het centrum van hun dorp of stad vooral een belangrijke plek om mensen te ontmoeten. Dat biedt kansen. Bijvoorbeeld voor vernieuwende concepten in winkels en soms zelfs een heel andere invulling van een winkelpand. In de afspraken die de provincie en gemeenten met elkaar maken scheppen we ruimte voor transformatie en innovatie. Met als doel de sociale functie van het centrum te versterken.

Bekijk de infographic voor meer informatie over de maatregelen.

Lees ook het blogbericht over leegstand van gedeputeerde Erik van Merrienboer

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.