U kunt uw factuur (voorlopig) ook per post of per mail (in PDF-formaat) blijven versturen. Om een factuur in behandeling te kunnen nemen moet uw factuur voldoen aan de factuurvoorschriften van de provincie Noord-Brabant.

Met ingang van 1 januari 2020 wordt het gebruik van e-facturen verplicht gesteld voor nieuwe overeenkomsten tussen een leverancier en de provincie Noord-Brabant, het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) en het Fonds Nazorg Gesloten Stortplaatsen Provincie Noord-Brabant. Facturen per post en facturen per mail worden dan niet meer geaccepteerd. Voor bestaande overeenkomsten geldt de verplichting niet, maar biedt het overstappen op e-facturering wel voordelen.  

Wat is een e-factuur?

Een e-factuur is een verzamelnaam voor digitaal factureren (niet zijnde een gemaild PDF-bestand) en kent een vaste structuur (verwerkingsformaat). Deze structuren zorgen ervoor dat de factuur op een automatische manier uitgewisseld kan worden tussen verschillende systemen.

Wat moet u doen?

Het verzenden van e-facturen is de laatste jaren laagdrempelig geworden. Zo hebben de meeste boekhoudsoftwarepakketten de optie om e-facturen te sturen inmiddels ingebouwd. E-facturen moeten voldoen aan de Nederlandse gebruiksinstructie (NLCIUS). Informeer bij uw ICT-leverancier naar de mogelijkheden van uw boekhoudpakket.

Maakt u geen gebruik van een (geavanceerd) boekhoudpakket, dan biedt de provincie Noord-Brabant een portaal op internet waarmee u op eenvoudige wijze e-facturen kunt aanmaken én versturen naar de provincie Noord-Brabant. Volg hiertoe de volgende stappen:

  1. Ga naar https://platform.everbinding.nl en kies voor registreren om een account aan te maken
  2. In het platform selecteert u voor "Verkoopfactuur" en kiest u "Nieuwe factuur"
  3. Vul de relevante gegevens van de factuur in en voeg (optioneel) een bijlage bij
  4. Druk op "Verzenden"

Via "Verkoopfactuur" kunt u zien wat de status van uw verzonden e-factuur is. Ook kunt u een PDF-versie van uw verzonden factuur downloaden voor uw eigen administratie.

Gebruik van het portaal is gratis, behoudens een eenmalige Ideal-betaling van 50 cent bij registratie (bedoel om uw identiteit op een veilige en betrouwbare manier te kunnen vaststellen). Het portaal kunt u als leverancier niet alleen gebruik voor het versturen van e-facturen naar de provincie Noord-Brabant, maar ook voor het versturen van e-facturen naar andere partijen (mits zij in staat zijn om e-facturen te ontvangen).