De sleuf ligt ter hoogte van de Lage Burchtweg in Uden. De Peelrandbreuk loopt door heel Oost-Brabant en Limburg, van Oss tot voorbij Roermond.

Wijst

De breuk is bij Uden goed zichtbaar. De hoger gelegen gronden langs de breuk zijn vaak juist drassige gebieden waar ijzerrijk grondwater als kwel omhoog komt. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en zijn de lager gelegen gronden droog. Deze zeldzame vorm van kwel heet wijst. Een bijzonder fenomeen dat alleen onder specifieke omstandigheden voorkomt.

Kom zelf kijken

Tijdens het onderzoek is de sleuf afgesloten voor publiek. Met uitzondering van twee publieksdagen; die zijn in de herfstvakantie op maandag 15 oktober tijdens het OERfestival De Maashorst en op zaterdag 20 oktober. Belangstellenden kunnen rechtstreeks naar de onderzoeksleuf aan de Lage Burchtweg in Uden komen, waar dan rondleidingen zijn om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. Alleen op 15 oktober kun je ook aansluiten bij een van de excursies van het IVN vanaf de Mastworp aan de Bedafseweg 22 in Uden. Deze excursies starten al een uur eerder (10.30, 12.30 en 14.30 uur). De IVN-excursies laten het complete beeld van breuk en wijst zien en leiden over de berg- en de breukroute en het Annabos naar de Lage Burchtweg. Tussen de excursies door zijn er bij de onderzoeksleuf een aantal activiteiten voor kinderen. Ze kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en zelf een flesje wijstwater hengelen.

Zondag 14 oktober besteedt Vroege Vogels, het live-radioprogramma over natuur en milieu aandacht aan de Peelrandbreuk.

Contact

Publieksdagen Peelrandbreuk 15 en 20 oktober

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.