Fietsprogramma B-Riders stimuleert forenzen om met de fiets naar het werk te gaan.

Het project B-Riders was onderdeel van het programma Beter Benutten, waarin het ministerie van IenW en de provincie Noord-Brabant samenwerken voor een betere bereikbaarheid van de Brabantse steden. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “In de afgelopen jaren hebben we een groot aantal forenzen kunnen verleiden om de auto te laten staan, ook doordat bedrijven zich als B-riders-company aan het programma hebben verbonden. Als overheid hebben we geïnvesteerd in de ontwikkeling van zo’n programma en laten zien dat stimuleringsprogramma’s echt werken om een reisgedrag te veranderen. Nu is het tijd om het programma over te dragen zodat marktpartijen het verder uit kunnen rollen.”

Nieuwe fase

Na een aanbesteding is het project gegund aan een consortium van ervaren partijen. Mobility on the Move BV gaat het programma Go Velo aanbieden aan Brabantse werkgevers en Ring-Ring heeft een aanbod voor de Brabantse gemeentes. Het Go Velo programma is ontwikkeld vanuit het gedachtengoed en de lessons learned van B-Riders en Ring-Ring is een bewezen landelijk opererend fietsprogramma. Beide partijen gaan samenwerken om het gebruik van de fiets verder te stimuleren. De ambitie is om het aantal Brabanders dat fietst naar het werk de komende jaren verder te laten stijgen met behulp van de huidige community aan B-Riders en de betrokkenheid van bedrijfsleven en lokale overheden.

Programma B-Riders

B-Riders laten de auto staan en fietsen naar het werk. Daarvoor krijgen ze een beloning in de vorm van een vergoeding per kilometer of ze sparen punten. Een handige coaching-app registreert alle ritten, minuten en kilometers, geeft feedback en stimuleert om door te gaan. De provincie gebruikt de informatie uit de app om te zien welke routes favoriet zijn en waar fietsers vertraging oplopen om de verkeersdoorstroming te verbeteren.

De aanpak en de resultaten van het programma B-riders zijn opgenomen in een eindrapport.

 

Contact

Succesvol fietsprogramma B-Riders krijgt vervolg

Reacties (1)

 1. Bart van Soest
  Breda 29-05-2019 17:55 uur

  Ring-ring werkt voor geen meter en govelo werkt alleen voor wie bij het summa college of de Efteling werkt. "De markt" ziet er duidelijk geen brood in. Jammer.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.