Nispen (Nipse) wint Brabantse Dorpen Derby 2015

De ranking

Na het oordeel van de jury en de publieksstemmen, kwamen Stevensbeek (1e plaats), Nispen (2e plaats) en Sterksel (3e plaats) als de top 3 uit de bus. Op deze drie kon tijdens de uitzending weer gestemd worden. Het publiek bepaalde dus welk dorp de hoofdprijs van 25.000 euro vanuit Hooge Mierde mee naar huis zou nemen. De uiteindelijke ranking van de 9 finalisten ziet er als volgt uit:
 
1: Nispen 
2: Stevensbeek
3: Sterksel
4: Gilze
5: Sint Agatha
6: Den Hout
7: Ravenstein
8: Heeswijk-Dinther
9: Heeze

De Derby is een wedstrijd die de provincie Noord-Brabant dit jaar voor de 4e keer organiseert. Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur: "Met de Brabantse Dorpen Derby moedigen we mensen aan die zich inzetten voor de eigen leefomgeving. Dit jaar zien we hoe cultuur hierbij de verbindende kracht kan zijn. Ik ben verrast door de inzet, het enthousiasme en de creativiteit die los komt bij de Dorpen Derby. De negen finalisten hebben de afgelopen weken extra hun best gedaan, en daarmee de leefbaarheid in hun dorpen een enorme dienst bewezen."

Finalisten en coaches

De 9 finalisten en hun coaches zijn Den Hout met Joost Heijthuijsen, Gilze met Gerard Korthout, Heeswijk-Dinther met Bijke Aarts, Heeze met Rocco Verdult, Nispen met Heleen Moors, Ravenstein met Simone Kramer, Sint Agatha met René Bastiaanse, Sterksel met Meggy Althuizen en Stevensbeek met Cor van de Griendt.

Cultuurcoaches TV serie & stemmen Finale
De jury onder leiding van gedeputeerde Henri Swinkels, selecteerde de finalisten uit maar liefst 92 inzendingen.

De 9 gekozen projecten kregen elk 10.000 euro om aan hun project te besteden.

Ook kregen zij professioneel advies en begeleiding voor hun project van een cultuurcoach die speciaal bij het project was gezocht.
Omroep Brabant besteedde in het najaar uitgebreid aandacht aan de 9 teams.

Hun verrichtingen waren vanaf 19 september wekelijks te volgen in de tv serie.

Tijdens deze periode kon je via deze website ook stemmen op de projecten.

Uiteindelijk bepaalden de publieksstemmen en de jury-uitslag samen de top 3.
Op 12 december maakten we in een live tv uitzending de top 3 van de Derby 2015 bekend.

De kijkers konden tijdens de uitzending stemmen op hun favoriet en bepalen wie er met € 25.000, € 12.500 en € 7.500 naar huis gaat.

Met deze prijzen kunnen de drie winnende dorpen echt een verschil maken voor de leefbaarheid.