Gezondheid

Bomen vangen 2 tot 7 kilo fijnstof per hectare per jaar af. Dat is goed want fijnstof is schadelijk voor de luchtkwaliteit en onze gezondheid. Daarom zetten we in op de aanplant van nieuw bos in en rondom steden. Ook zorgen bomen voor een gezonde en plezierige woon- en leefomgeving. Dit blijkt onder andere uit de hogere prijs per m2 van woningen in bosrijke wijken. Verder draagt een boomrijke, koelere omgeving bij aan ons welbevinden. Een groene omgeving stimuleert ons om naar buiten te gaan en te bewegen. Bomen en bossen passen bovendien uitstekend bij diverse zorgconcepten van ziekenhuizen, zorgboerderijen en landgoederen.

Verkoeling

Brabant heeft steeds meer te lijden heeft van hittestress, wateroverlast en droogte. Meer ruimte voor groen en water zorgt voor minder overlast en het biedt mogelijkheden om steden leefbaarder en gezonder te maken. De stijging van de temperatuur werkt harder door in bebouwd gebied dan op het platteland. Het verschil kan in de zomer oplopen van 5 tot 7 graden. Onderzoek heeft aangetoond dat bomen en bossen de temperatuur verlagen. Dit heeft te maken met de schaduw van bomen en het vocht dat ze uitwasemen.

Biodiversiteit

De soortenrijkdom in goed ontwikkelde natuurlijke bossen is het grootst van alle ecosystemen. In bossen komt een enorme variatie aan planten, dieren schimmels en andere levensvormen voor. Meer dan de helft van de Brabantse bedreigde soorten is gebonden aan bos of aan een speciale boomsoort. In veel bossen is de karakteristieke bosbiodiversiteit verdwenen. Met het nemen van de juiste herstelmaatregelen kunnen de nu nog bedreigde soorten een veilig onderkomen vinden. Ook bossoorten die uit Brabant zijn verdwenen, kunnen dan terugkeren naar herstelde en nieuw leefgebieden.

Contact Brabantse bomen

Bomen en de leefomgeving