Bestemmingsplan

Voor het omvormen van (landbouw)grond naar bos of een landschapselement kunt u het beste eerst het gemeentelijke bestemmingsplan raadplegen. Deze vindt u op ruimtelijkeplannen.nl.

Het Groen Ontwikkelfonds Brabant biedt een overzichtelijke handleiding, die inzicht geeft in de obstakels die je tijdens de uitvoering van jouw plannen kunt tegenkomen én hoe je die voor kunt zijn.

Elke gemeente heeft bestemmingsplannen opgesteld waarin staat aangegeven welke bestemming een perceel heeft en welke regels daarvoor gelden. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen de bestemming landbouw, natuur en wonen/overig. Als het niet expliciet is verboden in het bestemmingsplan, is meestal aanplant van nieuw bos mogelijk. We raden u aan om uw plannen altijd af te stemmen met de gemeente. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. 

Als u bos realiseert op grond met een agrarische bestemming, is het mogelijk dat het perceel bij een nieuwe bestemmingsplanwijziging de bestemming natuur krijgt. Dit leidt vaak tot een waardevermindering van de grond, omdat het bos dan niet meer zomaar gekapt mag worden. Er bestaan subsidieregelingen voor bosaanplant die een dergelijke waardevermindering vergoeden, maar u kunt ook vooraf afspraken maken met de gemeente over mogelijke bestemmingsplanwijzigingen in de toekomst.

Meer weten over de wet natuurbescherming onderdeel houtopstanden van de omgevingsdienst Brabant? Lees ook: Uitleg werking Wnb-houtopstanden

Contact Brabantse bomen

Ruimtelijke ordening en regelgeving

Zie ook