De verbouwing werd vandaag officieel afgesloten. Hoewel de weg al enige tijd klaar is voor de weggebruikers, sloot Gedeputeerde Van der Maat het verbouwingsproject vandaag officieel af met complimenten: “Hier is een knap staaltje werk geleverd door de bouwer BAM. In 1,5 jaar is de hele weg op de schop genomen terwijl we ze daar 3 jaar de tijd voor hadden gegeven. In die korte periode zijn alle kruisingen verbouwd waardoor de verkeerslichten konden verdwijnen, de aansluitingen met de lokale wegen naar o.a. Waalwijk en Loon op Zand zijn ingrijpend aangepast, er is een nieuwe natuurbrug over de weg gebouwd en er is een aparte rijstrook speciaal voor bussen en hulpdiensten gerealiseerd. En dat alles terwijl de weg gewoon open bleef voor verkeer.”

Grootschalige ombouw

De grootschalige ombouw van de provinciale weg bestond onder andere uit:

 • De ombouw van de N261 tot een weg met ongelijkvloerse kruisingen waardoor verkeerslichten zijn verdwenen;
 • De volledige verbouwing van het knooppunt A59/N261;
 • Tussen de aansluiting Professor Kamerlingh Onnesweg in Waalwijk en de tangenten in Tilburg zijn aanliggende busstroken aangelegd, bedoeld om de bus (maar ook hulpdiensten) op drukke momenten vrij baan te kunnen bieden;
 • Een nieuwe natuurbrug verbindt het Nationale park de Loonse en Drunense Duinen weer met Landgoed Huis ter Heide en voorkomt aanrijdingen met overstekend wild;
 • De maximale snelheid is nu op het gehele stuk 100 km/uur, ook waar eerst nog 80 km/uur of juist 120 km/uur gereden mocht worden.

Afrondende werkzaamheden

De komende weken worden nog enkele afrondende werkzaamheden uitgevoerd. Zo worden onder andere nog reparatiewerkzaamheden aan het fietstunneltje Halve Zolenpad uitgevoerd. Ook wordt op aantal plaatsen nog beplanting aangebracht langs de weg. Zie www.n261nonstop.nl voor de laatste werkzaamheden.

Zie ook

Reacties (9)

 1. Geert-Jan
  Loon op Zand 04-10-2015 16:22 uur

  Ik had al verschillende keren gebeld en zou later wel antwoord terug krijgen op mijn vragen. Helaas werd ik nooit teruggebeld wat al een slechte zaak is. Het gaat dus over de N261 of Midden-Brabantweg. Op zich een mooie weg, en rijd er dagelijks over. Helaas vind ik het nog steeds geen veilige weg en de doorstroming vind ik ook nog steeds niet altijd goed. Jaren terug waren er al veel ongelukken, tijdens de ombouw ook weer veel ongelukken, en nu de weg klaar is, zijn er weer veel ongelukken gebeurd met ook vechtpartijen. Nog niet zolang geleden had je in 1 weekend wel 3 ongelukken, zondagsmorgen wel 2. Het merendeel ligt het aan de HOGE snelheden op die weg, zeker 75% rijd er veels te hard. Aan de begin van de toerit, wel een mooie blauwe bord met een witte auto erop, maar ik denk dat de meeste die bord nog niet eens gezien hebben, of weten niet dat een autoweg 100 is i.p.v. 120. De meeste automobilisten rijden er dus ook 120, met ook vele uitschieters naar 140 a 150 km/pu, blijven links rijden, geven geen richting aan enz. Vroeg toen voor snelheidsborden her en der op de weg ter als herinnering dat het maar 100 is, helaas was dat niet nodig, en zijn alleen die blauwe borden aan het begin meer dan voldoende. Echt jammer want zo blijft het een racebaan, wordt echt tijd om dagelijks te controleren om de snelheid omlaag te krijgen, en minder ongelukken te krijgen. De doorstroming vind ik ook steeds niet goed, elke weekend staat het vast aan beiden kanten, zelfs tot nu toe elke maandag met files, stoplichten zijn weg maar het staat er nog meer vast dan eerst. Het merendeel komt het door de korte uitvoegstroken en met maar 1 rijbaan richting Efteling. Ja stukje verder wordt het 2, maar die uitvoegstrook moet eigenlijk 3 x zolang zijn en dan 2 banen, Nu staan ze zelfs op de meest linkse baan stil om maar op die uitvoegstrook te komen, zodat het overige verkeer niet verder kan. Ik vroeg ook per telefoon waarom er ook bussen rijden over de autoweg zelf en niet over de desbetreffende busbaan. Ook helaas daar geen antwoord op gekregen, ook weer slordig. Ook zie ik vaak wel touringcarbussen of taxi's en zelfs automobilisten over de busbaan rijden langs de files heen. Ik vroeg me dus af, wat er wel en niet over die baan weg, oké automobilisten mogen niet, maar wel touringcarbussen en taxi's? De bussen waarvoor het bedoelt is rijden er NIET op, maar wel andere. Is beter geweest als er borden of iets staan, zodat iedereen weet wat wel en niet mag op die weg, dus ook snelheidsborden met 100, op andere wegen staan er volop borden, dan 100, dan 120 dan weer 130, op deze weg niets, dan had het al iets veiliger geweest.

 2. Projectteam N261
  's-Hertogenbosch 02-10-2015 9:11 uur

  @Jules: De N261 is een autoweg (zonder vluchtstroken) en geen autosnelweg (met vluchtstroken). Weliswaar liggen er (deels) busbanen die de suggestie kunnen wekken van een vluchtstrook maar daarom is ook de tekst LIJNBUS aangegeven.

 3. Projectteam N261
  's-Hertogenbosch 02-10-2015 9:08 uur

  @Yoery: Dank voor het compliment!

 4. Projectteam N261
  's-Hertogenbosch 02-10-2015 9:07 uur

  @Harrie: Iedere nieuwe verkeerssituatie zal een tijd van gewenning vergen. Daarnaast blijven de Efteling, gemeente en provincie kijken naar mogelijke verbetering afhankelijk van ieders rol en verantwoordelijkheid. De LED verlichting op de kunstwerken waaronder “De Naald” zal in de week van 26 oktober worden getest en bij een goed resultaat definitief in gebruik worden genomen.

 5. Projectteam N261
  's-Hertogenbosch 02-10-2015 9:04 uur

  @Joke: “Hooipolder” valt onder de verantwoordelijkheid van het Rijk als wegbeheerder. Zij beoordelen of, en zo ja welke maatregelen kunnen worden getroffen om de verkeerssituatie te verbeteren. Dat is onder de aandacht. Wij adviseren u om de berichtgeving van het Rijk te volgen of met hen contact op te nemen.

 6. Jules Vismale
  's-Hertogenbosch 28-09-2015 23:07 uur

  Inderdaad geweldig dat de N261 van Tilburg tot aan Waalwijk ongelijkvloers is geworden met een ecoduct maar waarom wordt het geen A261 genoemd? Daarbij is de randweg bij Tilburg nog steeds niet omgebouwd tot snelweg richting de N65 en zullen de files richting de Efteling niet meteen afnemen.

 7. Yoery
  21-09-2015 8:23 uur

  Prachtige weg, mooi gedaan. Tijdens de werkzaamheden super geregeld.

 8. Harrie Nak
  Waalwijk 19-09-2015 10:01 uur

  Prachtige weg! Wonderbaarlijke verbouwing zonder al te veel hinder. Jammer dat de Efteling niet mee wil doen met een nieuwe afslag, nu vormen de verkeerlichten bij de afslag en de kruising bij de Horst (50mtr van elkaar) een lelijke bottelnek en lijkt het of het geen zier heeft geholpen, en zijn er de nodige aanrijdingen al weer geweest. Efteling heeft wel geld voor uitbreiding van het bungalow park, foei! Wanneer wordt eigenlijk de verlichting van "De Naald" ontstoken?

 9. Joke
  Raamsdonksveer 10-09-2015 16:34 uur

  Gisteren 9 september naar ziekenhuis Tilburg voor het eerst over de nieuwe wegen , Geweldig , we waren er zo .terug was leuk tot Waspik , daar stonden we al in de file voor de stoplichten Hooipolder in Raamsdonksveer .Dan ben je toch meteen weer met beide benen op de grond . Vreselijk dat daar niets aan gedaan wordt ,!!!!!! HELP !!!!!

Reageer

Vul hier uw reactie in

Reactiespelregels

 • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
 • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
 • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.