Mobiliteit duurzaam maken begint bij samenwerken

’s Ochtendvroeg word ik wakker. Ik bekijk mijn digitale agenda die meldt dat het druk is op de weg. Mijn afspraak om elf uur in Helmond, kan ik dus maar beter virtueel doen. Rond de klok van elf zet ik mijn VR-bril op en ga naar de locatie waar mijn afspraak plaatsvindt.

Een uurtje later stap ik in mijn elektrisch zelfrijdende auto, opgeladen met de energie van mijn eigen zonnepanelen. Terwijl ik op de achterbank nog wat mailtjes wegwerk, wekken de zonnepanelen op het autodak nog wat extra stroom. Dat komt mooi uit. De buurman in de parkeergarage waar ik net ben aangekomen, zit om stroom verlegen. Het overladen is zo gepiept en van die € 3,60 die net is bijgeschreven kan ik vanavond een lekker glaasje wijn drinken.

Kijk, van dit toekomstbeeld word ik enthousiast. Want zo kunnen we niet alleen de mooie Brabantse natuur - waar ik als geboren en getogen Brabander zo van houd- in stand houden. Maar ook het probleem van de files - waar ook ik mij elke ochtend groen en geel aan erger – oplossen. Zelfs energieopslag en -transport zijn in deze toekomst geen probleem meer. Integendeel, we kunnen er nieuwe verdienmodellen mee creëren. Dat zijn geen twee, maar wel vier vliegen in een klap.

Invloed op elkaar

Maar zo’n toekomst bereiken we alleen maar als we samenwerken. Als we de vraagstukken waar we vandaag de dag mee zitten integraal benaderen. Dat doen we door technologieën samen te voegen, door mensen bij elkaar te brengen. En door elektrische auto’s en bussen te gaan zien als energiecentrales op wielen. Want ik ben ervan overtuigd dat juist door het maken van slimme combinaties de energietransitie sterk kan gaan groeien. Zeker nu we aan de vooravond staan van nieuwe innovaties, zoals zelf rijden en virtuele realiteit.

Tijd gunnen

In dat samenwerken zit ook gelijk de uitdaging. Goed kunnen samenwerken kost tijd. Je moet elkaar eerst beter leren kennen; weten wat elkaars individuele belangen en drijfveren zijn. Kijk naar mijn bedrijf Eneco. Wij willen oprecht bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik.

Dat klinkt op het eerste gezicht tegenstrijdig uit de mond van een energieleverancier. Maar niet als je bedenkt dat we met de technologieën en diensten die dat mogelijk maken nieuwe verdienmodellen kunnen creëren. En zo tegelijkertijd een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere samenleving. Kijk, dat bedoel ik met elkaar beter leren kennen.
Bij Eneco zijn we constant op zoek naar die samenwerking met anderen. Zo investeren we in start-ups als Jedlix -laadtechnologie die het juiste moment kiest om de auto op te laden- en het studententeam van de Stella lux; een auto die al rijdend zijn eigen zonne-energie opwekt.

Brabants coöperatieve DNA

En als ik naar Brabant kijk, weet ik ook zeker dat we elkaar meer en meer gaan vinden in die samenwerking. Want coöperaties smeden en samenwerken zit van oudsher in ons DNA. Om mij heen zie ik dan ook steeds meer samenwerkingsvormen ontstaan, bedrijven en instellingen die toenadering zoeken tot elkaar. Tel daarbij de Brabantse innovatieve kracht op, en dan weet ik zeker dat daar hele mooie dingen uit gaan voortkomen.

Michael van Hulst, manager Zuid-Nederland bij Eneco Groep

Verder praten over duurzame mobiliteit? Op donderdag 14 september begeleidt Michael van Hulst een sessie over duurzame mobiliteit tijdens E-day. Kijk op e-day.nl voor meer informatie.