Hoe je samen een sportvereniging verduurzaamt

Het begon met een mooi bericht van de gemeente. Want na jaren van overleg werd duidelijk dat zij een nieuwe hardloopbaan ging aanleggen voor onze vereniging. Op voorwaarde dat wij ook het een en ander gingen verbouwen. De gemeente nam de basisvoorzieningen van de baan en de baanmaterialen voor haar rekening. De uitbreiding van ons THOR-honk met een aantal nieuwe kleedkamers en nog een aantal andere uitbreidingen moesten we uit eigen zak betalen.

Nu is het altijd verstandig om bij een verbouwing na te denken of en hoe je duurzame energiemaatregelen kunt nemen. Maar de verbouwing zou voor ons ook een flinke stijging in de kosten betekenen. Naast dat we zelf moesten verbouwen, zou ook de huurprijs van de atletiekbaan hoger worden. En zouden we meer kosten kwijt zijn voor het gebruik van onder andere de baanverlichting. Het werd dus zaak om te besparen op de exploitatiekosten, zodat we de contributie voor onze leden laag konden houden.

Dat bracht ons op het idee om onze atletiekvereniging te gaan verduurzamen. Hoe we dat vervolgens gingen financieren was een tweede. Want als je het over duurzame energiemaatregelen hebt, gaat het al gauw over behoorlijke bedragen. En ook al zijn we geen arme vereniging, die bedragen hadden we niet ineens op de plank liggen. Zeker niet nu we ook nog de kosten van de verbouwing erbij hadden. Maar hoe kwamen we zo snel aan extra geld?

Een zoektocht op internet bracht de penningmeester op het idee om te gaan werken met ledencertificaten. Het principe is simpel: leden kopen een certificaat ter waarde van €100,- of €500,- en stellen zo geld beschikbaar aan de vereniging. De verenging betaalt dat geld over een bepaalde termijn met rente terug aan haar leden. In ons geval is die termijn 10 jaar en geven we een rente die iets hoger is dan die van de bank. Een mooie regeling. Zeker als je bedenkt dat de investering in duurzame maatregelen ons een rendement oplevert van 7 à 8% per jaar.

En het resultaat, dat mag er zijn. Zo liggen er nu maar liefst 110 zonnepanelen op het dak van het THOR-honk. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid energie die wij in dit gebouw verbruiken, waardoor ons honk nu bijna energieneutraal is. Verder hebben we hier zonnecollectoren geplaatst voor de warmwatervoorziening, waarvoor we trouwens een speciale ketel hebben aangeschaft. En ook de baanverlichting is bijna energieneutraal. Die werkt nu namelijk ook op zonnepanelen, 34 stuks, liggend op een oefenruimte. De ledencertificaten waren zelfs zo’n groot succes dat we er meer geld mee hebben opgehaald dan we nodig hadden. Dus we hebben er ook nog een mooie tribune van kunnen aanschaffen, als extraatje.

Het is mooi om te zien hoe we met hulp van onze leden dit voor elkaar hebben gekregen. Ik wil dan ook alle verenigingen die willen verduurzamen adviseren om het idee van ledencertificaten serieus te bekijken. Natuurlijk kun je zeggen ‘’we hebben geen geld’’, maar op deze manier is daar zeker wel aan te komen. En zo maak je er gelijk een win-win situatie van: voor de leden en voor de vereniging.  

Johan Henken, voorzitter atletiekvereniging Thor

Zie ook