Auto's die op zinkpoeder rijden

Ik zie het al helemaal voor me. Over 10 jaar rijd je met je auto naar een tankstation, niet om benzine of diesel te tanken, maar om een cassette met 10 kilo zinkpoeder op te halen. Je rijdt ermee naar Amsterdam en komt terug met 15 kilo aan zinkroestpoeder. Dat breng je naar het tankstation terug en zinkfabriek Nyrstar maakt er weer zinkpoeder van, opgeladen met zonne-energie. Een mooie innovatie waarmee je zowel de cyclus van metaal als die van energie sluit. En dat is precies waar we binnen Metalot naar streven.

Metalot moet dan ook dé internationale hotspot worden voor innovaties als het om hergebruik van metalen en energie gaat. Ondernemers, overheden, onderzoekers en studenten komen hier bij elkaar om samen onderzoek uit te voeren en kennis en ervaringen te delen, zodat we innovaties op het gebied van metalen en energie kunnen versnellen. En er zo uiteindelijk voor kunnen zorgen dat ze volledig hergebruikt gaan worden.

Op en rondom zinkfabriek Nyrstar in Budel-dorpsplein gaat dat allemaal gebeuren. Hier komt onder meer een bedrijventerrein (Metalot Site) en een innovatiecentrum (Metalot3C), waar ik samen met Jan Vlassak een van de initiatiefnemers van ben. Het idee is dat het innovatiecentrum de bedrijven die zich op het industrieterrein hebben gevestigd gaat ondersteunen als het om kennis en innovatie gaat. En dan heb ik het echt over unieke innovaties, zoals een auto die rijdt op zinkpoeder. Het duurt nog even voordat deze specifieke innovatie werkelijkheid wordt, maar we merken nu al dat de praktijk hierin is geïnteresseerd. Zo zijn we hierover in gesprek met Siemens en Peugeot: een mooie eerste stap om kennis naar de praktijk te brengen.

Daar haal ik ook mijn motivatie vandaan. Ik ben echt iemand die vooral bezig is om hele fundamentele dingen die nog in de kinderschoenen staan naar de praktijk te brengen. Daarbij komt dat ik als wetenschapper ook graag wil bijdragen aan de circulaire gedachte, aan een duurzame samenleving met duurzame energie. En dan wil ook nog het geval dat ik in Cranendonck woon waar Nyrstar en binnenkort Metalot zit. Ik ben dan ook erg betrokken bij de gemeenschap en denk dat de omgeving echt baat heeft bij zoiets als Metalot. Zo zorgt het alleen al voor meer banen in de omgeving.

Maar het duurt nog heel even voordat alles gereed is. Daarvoor moeten we eerst helder hebben hoe ons innovatieprogramma eruit gaat zien en met welke projecten we op de korte termijn aan de slag willen gaan. Daarover zijn we nu druk in gesprek met verschillende partijen uit de onderwijs- en onderzoekswereld en het bedrijfsleven. Als we vervolgens ook de financiering van deze projecten rondkrijgen, kunnen we begin volgend jaar echt van start gaan met een aantal onderzoekers en studenten op het terrein van Nyrstar. In eerste instantie gaan ze dan aan de slag in het lab van Nyrstar, maar als het aan ons ligt, komt er uiteindelijk een eigen lab met unieke faciliteiten.

Philip de Goey, hoogleraar en decaan TU Eindhoven en initiatiefnemer/ bestuursvoorzitter van innovatiecentrum Metalot 3C.

Lees ook het artikel over Metalot in Brabant Magazine.