Violistje in uiterste concentratie

Via de subsidieregeling Hedendaagse cultuur [link naar http://www.brabant.nl/loket/regelingen/cvdr410043_6.aspx] ondersteunt de provincie 3soorten professionele instellingen: instellingen met landelijke zichtbaarheid, instellingen met een sterke regionale betekenis en nieuw talent. De subsidies voor professionele instellingen zijn toegekend voor de periode 2017-2020. Bekijk hier het overzicht van organisaties die tot 2020 provinciale subsidie ontvangen. [link naar apart document ‘Meerjarige subsidie Talentontwikkeling’: zie document in WeTransfer]

Talenten ontdekken

De provincie wil Brabantse talenten graag behouden en niet-Brabanders verleiden om zich hier te vestigen. Want talenten zijn van belang voor artistieke groei en nieuwe aanwas. Het zijn de aanpakkers die een buurt, wijk, dorp of stad aantrekkelijker kunnen maken met hun frisse, verrassende initiatieven. En ze kunnen daarmee een aanzienlijke impuls geven aan de economie, bijvoorbeeld in de creatieve industrie.

Dankzij binnen- of buitenschoolse cultuureducatie kunnen jongeren kunst, cultuur, expressie en vooral ook hun eigen talenten op dit vlak ontdekken. Daarom stimuleert de provincie professionele Brabantse kunstinstellingen en het kunstvakonderwijs om samen te kijken hoe deze talenten begeleid kunnen worden. Dat gebeurt o.a. via TalentHub Brabant.

TalentHub Brabant

Om talenten verder te ontwikkelen en te helpen om van hun opleiding hun beroep te maken, is er TalentHub Brabant. Dit is een werkwijze die werd ontwikkeld door de Brabantse professionele kunst- en cultuursector, bkkc, vereniging De Kunst van Brabant en de provincie.

In de TalentHub krijgen talenten die door de sector zelf worden uitgekozen, ondersteuning op maat via een netwerk van festivals, podia, presentatie-instellingen en andere (culturele) organisaties. Zij stellen kennis, faciliteiten en productiemiddelen ter beschikking. Dat doen ze door bijvoorbeeld licht en geluid voor optredens te regelen, of door talenten te programmeren. De provincie denkt vanaf het opstarttraject mee en faciliteert dit traject. Als een talent zich effectief verder kan ontwikkelen, zal de provincie hem of haar ook financieel ondersteunen. Zo kunnen talenten hun artistieke signatuur ontwikkelen, krijgen ze binding met hun (toekomstige) publiek en wordt hun werk geïntroduceerd bij professionals, de politiek, fondsen en de media. Mestmag.nl schreef vorig jaar een artikelenreeks over de verschillende TalentHubs in Brabant.

Meer informatie over de Talenthub Brabant vind je op de website van bkkc