In 2020 is de eerste BOS vastgesteld met als uitgangspunt de stikstofuitstoot in alle sectoren te verminderen, de natuur te versterken en economische en maatschappelijke initiatieven weer vooruit te laten gaan. De BOS 2.0 zet de ingezette lijn van ‘verminderen, versterken en vooruitgaan’ voort en maakt sommige maatregelen en de verwachte resultaten concreter. “Tijdens het bespreken van de BOS 2.0 zal ik onze partners uitleggen dat de provinciale aanpak geen wondermiddel is,” vertelt gedeputeerde Wilma Dirken (Ruimte, Wonen, Stikstof en Veiligheid). “We waren en blijven grotendeels afhankelijk van landelijk beleid en financiering om de stikstofproblematiek structureel aan te pakken. Wel zie ik kansen om in sommige regio’s Brabant op termijn open te houden.”

Enorme opgave

Alle sectoren moeten bijdrage aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat er minder stikstof terechtkomt in kwetsbare Natura2000-gebieden. Bij een veilige hoeveelheid stikstof, de Kritische Depositiewaarde (KDW), kan de natuur zichzelf nog herstellen. De omgevingswet schrijft voor dat in 2030 de helft van de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden in Nederland onder de KDW moet zijn. De provincie neemt deze ambitie in de BOS 2.0 over. Volgens prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)  is met de huidige maatregelen in 2030 slechts 14% van deze Brabantse Natura 2000-gebieden onder de KDW gebracht. Dirken: “De stikstofopgave is enorm, dus houdt Brabant vast aan de ingezette generieke maatregelen, zoals aanscherping van de emissienormen voor de veehouderij. Daarnaast ontwikkelen we een gebiedsaanpak om per gebied effectieve maatregelen te kunnen nemen.”

Natura 2000-gebieden

Momenteel vindt er nog nader onderzoek plaats naar het verwachte effect van de aangescherpte emissienormen voor de veehouderij op elk Brabantse Natura 2000-gebied. De verwachting is dat met de maatregelen uit de BOS 2.0 wordt voldaan aan de rijksopgave voor Brabant om circa 7 kiloton ammoniakuitstoot te verminderen in de landbouw in 2030. Brabant en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit werken samen met onder andere Vlaanderen om grensoverschrijdende stikstof te verminderen, want meer dan 40% van de stikstof op Brabantse Natura2000-gebieden komt uit het buitenland.

De provincie heeft slechts beperkte middelen om direct te sturen op de stikstofuitstoot van de sectoren mobiliteit en industrie. Het landelijk klimaatbeleid voor mobiliteit heeft als bijvangst dat de stikstofuitstoot afneemt. Voor de industrie heeft de provincie het verduurzamingsprogramma van Brabantse bedrijventerreinen, Grote Oogst, verbreed.

Vervolg

In mei en juni bespreken GS de concept-BOS 2.0 met Provinciale Staten en maatschappelijke partners. De planning is dat GS in augustus de BOS 2.0 vaststellen. Provinciale Staten kunnen daar dan als zij dat willen in september een oordeelsvormende themabijeenkomst over aanvragen. In oktober stellen GS de BOS 2.0 definitief vast en doen aan Provinciale Staten een voorstel voor de financiële consequenties.

Zie ook