De 7 musea presenteren een actueel tentoonstellingsprogramma geïnspireerd door het werk van Bosch.

Bosch Grand Tour

Bosch Grand Tour is een project van het Van Abbemuseum Eindhoven, De Pont museum Tilburg, MOTI Museum of the Image Breda, Natuurmuseum Brabant Tilburg, Het Noordbrabants Museum ’s-Hertogenbosch, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en het TextielMuseum Tilburg. Het project is onderdeel van de manifestatie Jheronimus Bosch 500 en wordt mogelijk gemaakt door stichting Jheronimus Bosch 500, de provincie Noord-Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

The Fish Pond Song

Op 16 december startte de Bosch Grand Tour in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch met de indrukwekkende video-installatie The Fish Pond Song van Jeroen Kooijmans. The Fish Pond Song is vormgegeven als een drieluik. In een tijdloze wereld zijn de thema’s van Jheronimus Bosch verbonden met de conflicten in de wereld sinds 9/11. De video-installatie vult een gehele etage van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch waarbij bezoekers een tocht over en door het kunstwerk maken, langs scenes uit een surreëel verhaal en daarbij luisteren naar ‘het lied van de visvijver’, een dichterlijke bijdrage van schrijver Tommy Wieringa.

Internationaal bekende kunstenaars

Bosch Grand Tour is een ontdekkingstocht langs 13 tentoonstellingen met werk van internationaal bekende kunstenaars als Jeroen Kooijmans, Atelier Van Lieshout, Jan Fabre, Pipilotti Rist, Jake & Dinos Chapman en Gabriel Lester. Zij laten zich, op geheel eigen wijze, inspireren door Jheronimus Bosch. Onderdeel van het programma is ook een digitale interpretatie van de Tuin der Lusten door animatoren Persijn Broersen & Margit Lukács, Studio Smack, Eelco Brand en Floris Kaayk, de ‘reconstructie’ van een middeleeuws wandtapijt naar Bosch en een tentoonstelling die een geheel nieuwe kijk op de dieren in Bosch’ werk geeft.

Jheronimus Bosch als inspiratiebron

In 2016 staan ’s-Hertogenbosch en Brabant in het teken van Jheronimus Bosch (circa 1450 – 1516), Nederlands beroemdste schilder uit de late middeleeuwen. Bosch zijn originele visie en verbeeldingskracht zijn van alle tijden. In deze zin is hij, meer dan ooit, een ‘eigentijds’ kunstenaar. Naast de overzichtstentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie (Het Noordbrabants Museum, 13 februari t/m 8 mei 2016) willen de 7 musea laten zien dat echo’s van Bosch in actuele kunst, design en cultuur blijven naklinken.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
  • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
  • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.