Daar komt heel wat bij kijken, want de vacht van heideschapen is stug, bevat veel haren en is daarom normaal gesproken een afvalproduct. In de nabije toekomst zal de wol in het Engelse Cornwall worden onthaard, waarna ze in productie kan worden genomen.

Goed voor de heide

De provincie houdt acht Brabantse schaapskuddes in stand via een jaarlijkse provinciale subsidie. Gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie): ‘Schapen passen perfect in het Brabantse landschap. Door begrazing blijven de heidegebieden in stand en neemt de biodiversiteit toe. Ze horen hier van oudsher thuis. Ook vanuit de traditie van de textielindustrie. Met dit initiatief kunnen we een stukje van die marktindustrie weer terug naar Brabant krijgen’.

Wereldleider

Initiatiefneemster Saskia Cahuzak van ‘Wools of Holland’ beaamt dat. ‘In 1968 is de laatste wolfabriek in Tilburg gesloten. Doodzonde, want Nederland was wereldleider op het gebied van wol. Die kennis laten we zomaar wegvloeien. Het is vijf voor 12 om die kennis weer bij elkaar te harken en er nieuwe dingen mee te doen’.

Historisch onderzoek

De coöperatie gaat dan ook onderzoeken hoe schapenwol vroeger werd verwerkt en gebruikt. Verder gaat ‘Wools of Holland’ marktverkenning doen om te achterhalen welke partijen geïnteresseerd zijn in schapenwol en in welke producten. De coöperatie heeft een tracking-and-tracingsysteem ontwikkeld om aan te kunnen tonen dat truien, mutsen, sjaals en kussens echt zijn gemaakt van wol van Brabantse heideschapen.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
  • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
  • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.