energieneutrale woning

De warmtevraag moet omlaag in combinatie met het opwekken en het opslaan van zelf opgewekte energie.

De komende 3 maanden wordt de basis gelegd voor een Brabantse ‘Nul Op de Meter’-deal waarbij bouwpartijen, financieringsinstellingen, verzekeraars, gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties zich kunnen aansluiten. 2 kwartiermakers gaan aan de slag om deze deal voor te bereiden. Zij gaan zoveel mogelijk partijen samenbrengen die aan de deal willen meewerken. Samen met hen wordt de inhoud van de deal uitgewerkt.

Eerste 1000

Eerste doel wordt het bouwen van 1000 energie-neutrale woningen Brabant-breed voor 2017. Dat gebeurt zo mogelijk met cofinanciering, bijvoorbeeld vanuit EU-fondsen. De ambitie is dat woning 1001 marktconform wordt gerenoveerd. Het werktempo zou daarna op kunnen lopen tot boven de 100 energie-neutrale woningen per dag in de periode 2025-2050.

Complex

In Brabant bestaan al veel initiatieven om woningen en gebouwen energie-neutraal te maken. Landelijk is hiervoor het concept ‘Nul Op de Meter’ bedacht, waar veel Brabantse initiatieven aan meedoen. De ambities zijn hoog, maar in de praktijk blijkt dat de materie complex is. Kennis en ervaring zijn nog over veel initiatiefnemers versnipperd en er zijn nog veel praktische problemen op te lossen.

Perspectief

De provincie en de B5-gemeenten sturen daarom aan op een krachtenbundeling om bouwbedrijven perspectief te kunnen bieden op voldoende vraag. De bouwwereld kan dan met een aanbod komen dat technisch vergaand en financieel aantrekkelijk is. Gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie): ‘Er ligt hier een geweldige business case klaar. Als alle betrokken partijen er enthousiast de schouders onder zetten, kan dit project een enorme positieve impact hebben op klimaatdoelstellingen, wonen, economie, werkgelegenheid en het verlagen van de woonlasten voor inwoners van Brabant’.

Wapen tegen energiearmoede

'De energierekening dreigt onbetaalbaar te worden en huishoudens raken financieel in de knel. De laatste jaren schieten de uitgaven voor energie omhoog. Een zorgwekkende ontwikkeling. 'Nul-Op-de-Meter' woningen zijn een belangrijk wapen in onze strijd tegen die zogeheten 'energiearmoede', omdat het de woonlasten beter beheersbaar maakt’, aldus de Tilburgse wethouder en klimaatambassadeur Berend de Vries: ‘De resultaten van 'Nul Op de Meter'- projecten in onder andere Tilburg stimuleren ons om de schouders er in heel Brabant onder te zetten. Daar hebben we de hulp van veel partijen voor nodig'.

Innovatiekracht

Gedeputeerde Bert Pauli (economie/innovatie): ‘Om dit voor elkaar te krijgen doen we een appèl op de Brabantse innovatiekracht. Brabant is innovatief en wij zijn traditioneel sterk in het aangaan van allianties tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Wij hebben hier SPARK campus en die kan een cruciale rol gaan spelen bij het leggen van verbanden tussen energie, ICT, hightech systemen en materialen, en design. Daarmee hebben we een voorsprong; wij gaan hier een totaalconcept ontwikkelen waar ondernemers in de bouw én woningeigenaren voor in de rij staan. Volgens mij zullen de grote financiers hier ook een uitstekende belegging in vinden!’

Reacties (8)

 1. Victor van Beijnum
  Zaandam 05-03-2015 12:26 uur

  Ik zou graag contact hebben met een verantwoordelijke beslisser over de mogelijkheden om met FoamShield te komen tot keteninnovatie v.w.b. het hoofdstuk ASBESTSANERING. FoamShield reduceert de kosten van sanering met 20 tot 50%, is aanzienlijk sneller in het doorloopproces en aanzienlijk veiliger. Inmiddels ruim 60 maal aangetoond met SC548 validaties. Innovatieprijs Veilig Werken 2014. FoamShield wordt tevens partner bij de Stroomversnelling. GSM 06 21802780

 2. Marijn Beuling
  Goirle 20-02-2015 20:19 uur

  Op 27 maart komt er een nieuw initiatief bij in Brabant. Stichting 4-Eve gaat gemeenten en ondernemers ondersteunen bij de persoonlijke benadering in de wijk voor Nul-op-de-Meter. We komen graag in contact met de kwartiermakers voor Stroomversnelling Brabant. Met vriendelijke groet, Marijn Beuling (voorlopig: marijn.beuling@gmail.com).

 3. Peter Linders
  's-Hertogenbosch 17-02-2015 23:20 uur

  Hallo, zeer binnenkort openen we een website met alle informatie betreffende de Stroomversnelling Brabant. Volg in de tussentijd het twitterkanaal @sv_brabant Tijdens de open dag op het provinciehuis (14 maart) zijn wij kwartiermakers aanwezig! Met vriendelijke groeten, Kwartiermakers team Stroomversnelling Brabant Petra Hofman Peter Linders

 4. Henk Daalder Pak de Wind
  14-02-2015 11:05 uur

  Dit is een schijnbeweging van de provincie Brabant. Ze willen helemaal geen duurzaam, mag niet van Telos. Als ze wel meer duurzaam hadden gewild, dan waren ze er wel 20 jaargelden mee begonnen, toen leverde meer duurzaam geld op. Nu nog meer overigens. Het beste kun je een buitenlandse aannemer zoeken, Nederlandse aannemers weigeren al 30 jaar duurzame en energie neutrale woningen te bouwen. Gemeenten weigeren energie neutrale woningen voor te schrijven in nieuwbouw wijken. Dat moet van de lokale aannemers, die willen 2 keer aan u verdienen. Eerst een technisch verouderd, gloednieuwe nieuwbouw woning, en een paar jaar later die nieuwbouw woning met veel warmte lekken, weer helemaal verbouwen, en alsnog energie neutraal verbouwen. Dat is het een-tweetje tussen corrupte ambtenaren en corrupte Nederlandse aannemers. Kijk dus wat buitenlandse aannemers voor je kunnen doen, en die het in een keer goed.

 5. H.Teunissen
  Sint Anthonis 13-02-2015 10:44 uur

  Wat we werkelijk nastreven is; weg van fossiele (eindige) energie, maar "Nul op de meter" klinkt beter. Over de jaren is altijd gekozen voor een verwarmingssysteem met de laagste initieele investering. Aardgas komt in principe nagenoeg gratis uit de bodem maar de staat heeft zich er in zijn huishoudboekje heel afhankelijk van gemaakt. Nu het Nederlandse gas in de komende 10-20 jaar opraakt (wat we al decennialang weten) , maken we ons politiek afhankelijk van Russisch gas en krijgen we een gat in de begroting. Er zijn methoden genoeg om Nederland energietechnisch onafhankelijk te maken (kijk naar Duitsland die dat heel serieus doet) maar er liggen een aantal keuzes aan ten grondslag. A. Het zijn forse investeringen die door 90 % van particulieren en bedrijven niet gemaakt kunnen worden en dus via subsidies moeten lopen. B.De staat krijgt een "gat" in zijn begroting, zowel van de forse bovenstaande subsidies als van het wegvallen van de inkomsten uit het Nederlandse gas. Punt B kan alleen opgelost worden uit een struktureel kleinere overheid die minder geld nodig heeft. Punt A kan opgelost worden via de 15 Miljard Euro die op provinciale spaarpotjes staat en waar Den Haag geen grip op heeft. Voor mij is de keus duidelijk en moeten we ook op politiek gebied strategisch lange termijn gaan denken. Succes met de discussie.

 6. Alexander Schiebroek
  Eindhoven 12-02-2015 17:01 uur

  Als het gaat om methoden om energie van het dak (plat of schuin) te oogsten, moet u eens naar de systemen van Energiedak kijken. Graag delen wij onze kennis om met enkele eenvoudige standaarden tempo te kunnen maken in dit omvangrijke proces.

 7. Martijn Leniger
  Berkel Enschot 12-02-2015 06:53 uur

  Vanmorgen las ik in de Volkskrant het artikel over energie neutraal wonen, wij zijn op dit moment plannen aan het maken om ons huis toekomstbestendig te maken. Energie is hierin uiteraard het vraagstuk. Hoe snel gaat dit programma? Waar is er meer informatie te vinden?

 8. DW in 't Hof
  Oss 11-02-2015 09:26 uur

  Gemeente Oss doet graag mee! Binnen het platform "Wonen in Oss" werken wij samen met woningcorporaties en bedrijven om Osse woningen energiezuiniger te maken.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
 • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
 • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.